20. detsember 1999 kell 22:00

Kas Tallinna firmasid peab maksustama erinevalt teistest piirkondadest?

Loomulikult oleks tore, kui väljaspool Tallinna asuvatel ettevõtetel oleksid maksusoodustused. See oleks ainus tee, et meelitada investoreid Tallinnast välja.

Maksupoliitika, mis hakkab järgmise aasta alguses kehtima, ehk uus tulumaksuseadus seab Eesti ettevõtted võrdsesse seisu. Tallinnast vaadates võib see tunduda heana, aga ma ei näe enam ühtegi argumenti, mis sunnib investorit tulema Tallinnast välja.

Kui Mõõdukate ettepanekud aitavad seda olukorda muuta ja soosivad investorite tulekut teistesse regioonidesse, siis on nende tegevus teretulnud.

Argumendid, et väljaspool Tallinna on lihtsam leida tööjõudu ja see on ka odavam, peavad paika. Aga see puudutab lihttöölisi. Kui ettevõtja vajab oskustöölisi, siis on neid väljaspool Tallinna raske leida ja neile tuleb maksta rohkem, sest peame nad pealinnast ära meelitama. Kui töötaja aga Tallinnas tööd ei leia, siis järelikult pole tegemist hea spetsialistiga. Toetan ideid, mis annavad investoritele väikese tõukejõu tulla Tallinnast välja.

Mitte-tallinlasena arvan, et seda ei peaks tegema. Eesti väiksuse juures on täiesti loomulik, et pealinn ja sealne ümbrus on äriliselt atraktiivne keskkond. Miks peaksime olemasolevat lõhkuma?

Kui teeme Tallinnas supi lahjemaks, siis ega Võrumaal sellest supp rammusamaks lähe. Minu arvates on selline lähenemine ääretult vale. Vägisi ei ole võimalik ühe riigi piirides raha, inimesi ja mõistust liigutada. Eestis tervikuna tuleb olud ja ärikeskkond muuta äritegevusele soodsaks ja mitte piiritleda oma mõtlemisvõimet mõne Tallinna majaga.

Minu arvates on Mõõdukatel lihtsalt ideedest puudus. Praegu kehtib juba maamaks ja selle määrad sõltuvad äri asukohast.

On ju selge, et makse maksab üks osa äriseltskonnast ja mida rohkem neile peale keevitatakse, seda raskemaks läheb legaalse äri ajamine ja tulusamaks muutub illegaalne osa. Minu arvates on Mõõdukate piiratud mõttetegevus suunatud sellele, kuidas võimalikult palju kaikaid kodarasse loopida legaalsele ja riigile makse maksvale äritegevusele. Mulle ei meeldi Mõõdukate tegevus ja ettepanekud sugugi.

Hetkel kuum