Ülo Toomsalu • 11. jaanuar 2000 kell 6:04

Üle Eesti kaotas töö 424 politseinikku

Eelmisel sügisel käima lükatud politseinike koondamisralli lõppedes oli tööta jäänud 424 politseinikku, sest paljud politseinikud leppisid uue ametikohaga või jätkavad tööd riigiteenistujatena, kirjutab Postimees.

Kui mullu sügisel prognoosis politseiamet ligi 600 politseiniku töötuks jäämist, siis eilse seisuga oli tegelikult lahkunud 424 ametnikku. Tegemist on töötajatega, kellele ei leitud politseisüsteemis mingit muud ametit ning kellele on koondamisraha juba välja makstud.

Siseminister Tarmo Looduse sõnul vähendati politseist lahkuma pidanud inimeste arvu eelkõige suurte kaadrimuudatuste hinnaga. 'Kindlasti tegi selle arvu väiksemaks ka Tartu politseile säästetud 53 ametikohta,' lisas Loodus, kes pärast Tartu võimuliidu ägedat vastuseisu nõustus koondatavate politseinike arvu vähendama 70-le algselt kavandatud 123 asemel.

Politseiameti personaliosakonna juhataja kohusetäitja Vilve Kalda sõnul tehti 151 politseinikku nende enda nõusolekul riigiteenistujaks ning 31 töötajale leiti uus ametikoht teistes politseiasutustes. 'Pooled neist leidsid töö Tallinna prefektuuris, kus on palju vabu töökohti,' ütles Kalda, kelle andmetel viidi madalamale ametikohale 180 mundrikandjat.

Kõige rohkem politseinikke pidi mundrist loobuma ja jätkama teenistujana julgestuspolitseis. 'Ega mul eriti midagi valida olnud, sest olin saanud ettekirjutuse, et pean jätma oma 145 politseinikust tööle vaid 108,' selgitas julgestuspolitsei direkor Ivar Prits.

Hetkel kuum