25. jaanuar 2000 kell 22:00

Kas maksuametile õiguste lisamine aitab vähendada suurpettusi?

Kui see uus üksus komplekteeritakse spetsialistidega, siis küll. Aga kui politsei pole suutnud oma uurijaid komplekteerida, miks siis maksuamet peaks jõudma selle kõigega tegeleda. Kas nad ei hakka lihtsalt jälle palka saama maksumaksjate arvel?

Ei tea, kuidas see tööle hakkab. Eeldus peaks olema, et kaader on olemas ja ta on väljaõpetatud. Politsei ei saanud sellist kaadrit, kust nemadki saavad. Tekib ka küsimus, miks politsei ei koolitanud oma uurijaid välja. Kas ei ole koolitajaid või ei olnud, keda koolitada. Maksupettusi on vaja uurida küll, kes seda hakkab tegema, on iseküsimus. Ükskõik, kas uurib politsei või maksuamet, peaasi et uuritakse. Maksumaksjad on huvitatud, et nad oleksid võrdses konkurentsis.

Proovima peab. Arvan ka, et maksuameti juures on sel tagatud parem kvaliteet. Mina ei ole meie majanduspolitseinikest eriti heal arvamusel, mis puudutab nende teadmisi. Minul ei ole sellist esimese rikastumisperioodi ärimehe hingeelu, mina olen oma maksud ausalt ära maksnud. Kui vaadata, mis meil toimub, ei ole meil vaja mitte makse tõsta, mida ametiühingud tahavad teha, vaid meil on vaja maksude laekumine tagada.

Põhimõtteliselt olen ma maksuametile suuremate õiguste andmise poolt, muidugi praktikas osatakse vahel ka õiged ideed kihva keerata. Nüüd sõltub, kes sinna palgatakse ja kuidas see tööle hakkab, aga põhimõtteliselt üritama peab. Suurte pettuste väljauurimine nõuab tõsiseid inimesi ja tõsist ettevõtmist. Ameerikas, ma olen lugenud, on kõige kvalifitseeritumad detektiivid maksuameti süsteemis.

Uurimisõiguste andmine muudab tegelemise kuritegudega riigi poolt odavamaks ja efektiivsemaks. Siiamaani olemegi selle taha takerdunud, et andes materjalid edasi politseisse, ei ole kahjuks ressursi puudusel politsei ilmselt jõudnud neid kohtu ette tuua. Maksuamet valdab informatsiooni, tal on maksuspetsialistid, kes tunnevad seda valdkonda ja on võimelised asjad kohtu ette viima.

Valdkond on probleemne, me näeme, kui suured summad on avastatud, mis on riigil pettuste tulemusel saamata jäänud.

Maksuametil on otsene huvi, et maksud laekuksid ja pettusi ei oleks. Politsei huvi on kuritegevus üldse, kuritegusid on palju ja kõiki on vaja uurida. Maksude uurimine on tunduvalt aeganõudvam ja keerulisem ning nõuab vastavat ettevalmistust. Tekib suur probleem, kui ei ole spetsialiste. See võib olla üks põhjus, miks ei ole seni edu saavutatud.

Hetkel kuum