Ülo Toomsalu • 25. jaanuar 2000 kell 6:15

Osa Telekomi pabereid endiselt kadunud

Riigikontroll pole seni leidnud osa Telekomi erastamisega seotud pabereid ega välista, et need võivad olla välismaal, kirjutab Eesti Päevaleht.

Riigikontrolli peakontrolöri Olav Lüüsi sõnul otsitakse dokumente, mis loogiliselt võttes peaksid Eestis olemas olema. 'Need on paberid, mis Telekomi aktsiate müügi välismaised nõustajad siinsetele müügikorraldajatele tõenäoliselt andsid,' ütles Lüüs, soovimata dokumentide sisu kommenteerida.

Samuti ei soovinud Lüüs öelda, kus nimetatud dokumendid peaksid olema. 'Loodan, et saame dokumendid kas Eestist või kui nad asuvad välismaal, siis sealt siiski tagasi.'

Lüüs nentis, et Telekomi kontrolli käigus pole riigikontroll siiani kõigile küsimustele vastuseid saanud. Tema sõnul pole praegu seegi teada, kas kadunud dokumendid olid elektroonilisel kandjal või paberil.

Telekomi aktsiate müügi ettevalmistus oli Lüüsi sõnul protsess, kus küsimusi lahendati telefonivestluste, fakside ja elektronkirjade teel ning omavahelistel nõupidamistel. 'Midagi on protokollitud, kõike ilmselt mitte. Aga nii käib see igal pool maailmas. Ka mu kolleegid teistes riikides peavad tihti pärast asjaosalisi küsitlema. Nii ka meie,' ütles Lüüs.

Vähem kui kuu aega tagasi otsis riigikontroll ühte originaaldokumenti, mis on üks Telekomi aktsiate müügi põhilepingutest. Kuigi teede- ja sideministeerium oleks pidanud dokumendi rahandusministeeriumile üle andma, polnud seda tehtud. Kui riigikontroll hakkas dokumenti otsima, teatati teede- ja sideministeeriumist, et paber on kadunud. Hiljem leiti dokument siiksi üles.

Lüüsi sõnul oli riigikontrollil selle dokumendi koopia. 'Aga koopia on koopia ja tõsistes küsimustes peame kindlad olema, et originaaldokument on samasugune,' ütles Lüüs.

Hetkel kuum