Ülo Toomsalu • 27. jaanuar 2000 kell 6:15

Jäälagunemine Eesti IT turul

Eesti Telekomi gruppi kuuluval Eesti Telefoni juhtkonnal on plaanis märtsi algusest likvideerida oma iseseisev allüksus Infosüsteemid, kes tegeles Eesti suurima arveldussüsteemi ja intraneti haldamisega ning firma teiste tugisüsteemide arendamise ja haldamisega, kirjutab Eesti Ekspress.

Väidetavalt on tegemist Eesti Telefoni pikemaajalise plaaniga loobuda nn tugifunktsioonidest, keskendudes puhtalt oma põhitegevusele ning ostes äriprotsesse ülalhoidvad funktsioonid väljastpoolt sisse.

Kuulduste põhjal tegeldi möödunud aasta detsembrist alates Eesti Telekomi tasandil välisinvestorite ettepanekuga moodustada Infosüsteemide allüksuse baasil eraldiseisev firma, mille aktsiatest osa oleks jäänud Eesti Telekomi valdusse. Siiani pole avaldatud, milliselt firmalt hakkab Eesti Telefon IT tugifunktsiooni märtsi algusest sisse ostma.

Igal juhul prognoosivad vaatlejad aasta 2000 veast olulisema riskifaktori olemasolu. Tavakasutaja jaoks võib see lihtsamal kujul avalduda eelkõige ebakorrektsustes märtsi ja sellele järgnevate kuude telefoniarvetes.

Allikate väitel on Infosüsteemide allüksuse likvideerimine võrreldav kahe aasta taguse Eesti Telefoni otsusega likvideerida tütarfirma EstpakData. Üle kuuekümne protsendi toonasest Eesti Internetiturust omanud firma likvideerimine tõi tagasilöögi, millest alles nüüd hakatakse toibuma.

Möödunud aasta lõpuks jõuti tänu Atlase tasuta liitumise kampaaniale EstpakData kunagise kasutajate arvuni, kusjuures vahepealset vaakumit arvestades võidakse arvestada Eesti Telefoni enda väitel kõigest kolmandiku turuosaga. Juhul kui Infosüsteemide allüksuse kompetentsi baasil õnnestub moodustada start up firma või liitub kompetents mõne olemasoleva ambitsioonika IT valdkonna firmaga, võib arvestada Eesti selle ala jõuliseima turuletulekuga.

Hetkel kuum