Ülo Toomsalu • 31. jaanuar 2000 kell 6:07

Kiirlaevade piletihinnad sööstavad suvel alla

Üha jõhkramaks muutuv konkurents Soome lahel sunnib kiirlaevaomanikke langetama piletihindu, Lindaliini tiiburitel muutub reis sama odavaks kui suurtel laevadel, kirjutab Postimees.

Tallinna-Helsingi liini tiiburlaevadega teenindav Lindaliini AS on otsustanud langetada tänavu suvel ühe otsa laevapileti hinda 200 kroonini. Kümmet reisi sisaldava paketi ostjale tuleb ühe otsa hind alla 180 krooni. See on sama hinnatase nagu suurtel laevadel. Hansatee suurtel laevadel on pileti hind praegu 200 krooni, Eckerö Line viib reisijad oma laevaga üle Soome lahe 180 krooni eest.

Veel läinud suvel maksis ühe otsa pilet Tallinna linnahalli juurest väljuvatel tiiburitel 380 krooni. Lindaliini ASi juhataja Enn Rohula sõnul katsetasid nad mullu odavat, 450kroonist edasi-tagasi paketti ning see meelitas tiiburitega sõitma ka need, kes seni olid kasutanud suuri laevu.

'Meie analüüs näitas, et suurtel laevadel on arvukalt reisijaid, kes vaatavad pileti hinda. Madal hind toob meile reisijaid juurde,' ennustas Rohula.

Kiirlaevad on igal aastal võitnud üha rohkem reisijaid, mullu suvel tegid kiirlaevad Tallinna ja Helsingi vahel kokku 14 reisi päevas. Esimene väljumine Tallinnast oli 6.30 hommikul ning viimane 19.30 õhtul. Tallinna-Helsingi liin on laevnike väiteil Euroopas üldse kõige tihedama graafikuga laevaliin, kus reisijate arv on viimase kümnendi jooksul üha kasvanud.

Vaid viis aastat tagasi, kui Viking Line katsetas Tallinna-Helsingi liinil kiirlaeva Viking Express, kukkus see plaan reisijate vähesuse tõttu läbi.

Lindaliini AS kasutab kiirlaevafirmade hulgas ainsana tiiburlaevu, mis ei võta pardale autosid. Kõik teised laevafirmad kasutavad katamaraane, mis võtavad peale ka autosid ja busse.

Seni hoiab suurima kiirlaeva rekordit Hansatee: 80 meetri pikkune Tallink AutoExpress mahutab ligi 600 reisijat, 150 autot ning 10 bussi.

Tänavu kevadel tiheneb kiirlaevade konkurents Tallinna-Helsingi vahel veelgi, sest Silja Line"i omanikfirma Sea Containers toob liinile uhiuue kiirlaeva. 100 meetri pikkune kiirlaev võtab pardale 4 bussi, 170 sõiduautot ning 750 reisijat. Uuel laeval hakkab ühe otsa pilet maksma umbes 340 krooni, mis on kallim Hansatee ning odavam Nordic Jet Line"i mullusest hinnatasemest. Mullu maksis Hansatee laevadel odavaim ühe otsa pilet 300-380 krooni (sõltuvalt nädalapäevast ja kellaajast) ning Nordic Jet Line"il 445-525 krooni.

Hetkel kuum