Argipäevi ja nädalavahetusi aitavad värvikamaks muuta erineval moel korraldatud vastuvõtud.
Vastuvõtud kuuluvad äri- ja diplomaatilise suhtlemise pidulikumasse ossa. See on parim võimalus luua ja arendada kontakte kolleegide, kohalike võimuesindajate, poliitikute ja kultuuriinimestega. Vastuvõtud liigitatakse osavõtjate järgi ametlikeks ja mitteametlikeks ning toimumise aja järgi päevasteks ja õhtusteks vastuvõttudeks. Olenevalt toimumise ajast, vormist, pakutavatest jookidest ja söökidest jagunevad vastuvõtud veel mitmeks alaliigiks.
Alfresco tuleneb hispaaniakeelsest sõnast al fresco, mis tähendab «külmalt». - Serveeritakse väljas -- aias või terrassil. - Külalised paigutatakse kas ühe pika laua või mitme lauakese taha. - Menüüs nähakse ette 3--4 rikkalikult kaunistatud toitu.
Ameerika päritoluga eine, mis ühendab hommikueine (breakfast) ja lõunasöögi (lunch), millest tuleneb ka eine nimetus. - Korraldatakse restoranis, hotellis või ka kodus tavaliselt pühapäeval ajavahemikul 11--15. - Vastuvõtt algab rikkaliku hommikusöögiga -- praetud munahüüve, sink, viinerid väikeste saiakestega --, mis areneb lõunasöögiks. Populaarsed on frii-, ahju- või praetud kartulid, küpsetatud tomatid, grillitud kana. Sobiv on serveerida ka pannkooke või vahvleid lisandiga. - Populaarne on alustada brunch'i apelsinimahlaga segatud ?ampanjaga, kokteiliga Bloody Mary (viin tomatimahlaga) või martiniga. Veinidest eelistatakse valgeid või kergeid punaseid veine. - Vastuvõtt lõpeb desserdi ja kohviga.
- Vastuvõtt toimub vabas vormis, ajavahemikul 12--15 - Tegemist on mitteametliku vastuvõtuga, ilma laudadeta, püsti seistes. - Pakutakse kokteile, ?ampanjat, veine ja kangemaid napse ning väikseid võileibu, küpsiseid, mandleid ja puuvilju. - Kutseid sellele vastuvõtule ei saadeta.
Analoogne vastuvõtuga «pokaal ?ampanjat», kuid see toimub kella 17--19 vahel ning kestab kuni kaks tundi. - Kaetakse külm laud, vastuvõtt toimub püsti seistes. - Eeldatakse täiesti vaba suhtlemist.
Kokteilivastuvõtu alaliik, tegemist on kerge einega, mida saab püsti seistes ainult kahvliga süüa. - Laud kaetakse külmade suupistete ja jookidega, vastuvõtu lõpus pakutakse kohvi, konjakit, likööri või ?ampanjat.
Toimub ajavahemikul 12--15. Lõunasöögi toimumisest teatatakse osavõtjatele 2--3 päeva ette.
Lõunasöögi alaliik, mis korraldatakse seoses eriti pidulike sündmuste või konverentside ja klubiliste üritustega. Toimub ajavahemikul 19--21 ja kestab kuni kolm tundi. - Külalised kutsutakse koos abikaasadega, kutsetel on märge riietuse kohta. - Iga külalise ette lauale paigutatakse nimekaart ja menüü. - Kohvi ja konjakit pakutakse eraldi ruumis.
Lõunasöögi alaliik, see on diplomaatilises praktikas kõige enam kasutatav vastuvõtuliik. - Laud kaetakse külmade ja kuumade suupistetega ja taldrikud paigutatakse lauale virna. - Kutsuda võidakse 100--200 inimest. - Luuakse sundimatu ja vaba suhtlemise õhkkond. - Sellise vastuvõtu võib võimalusel korraldada ka vabas õhus.
Toimub kella 13 ja 15 vahel ning kestab poolteist kuni kaks tundi. Korraldamises lepitakse kokku telefoni teel ning kutsujal tuleb küsida, kas valitud restoran kutsutavale sobib. - Tavalise ärilõuna puhul toite ette ei tellita. - Kutsuja pakub külalis(t)ele aukohta (mees pakub mehele kohta vaatega saali suunas, naine kutsujana istub ise näoga saali suunas) - Külalise eest toitude tellimist ei peeta sobivaks. - Ärilõuna arve tasub kutsuja.
Hetkel kuum
Jürgen Ligi: Eestis ei ole liiga palju makse tõstetud
Toimub ajavahemikul 12--15. Vastuvõtt on laudadega ning külalised kutsutakse ilma abikaasadeta. Eine kestab tavaliselt 1--1,5 tundi.
- Menüü koostamisel arvestatakse rahvuslikke tavasid ja see on 5--6käiguline. - Eine lõpus pakutakse ?ampanjat, kohvi või teed.
Lõbus ja hinnatud vastuvõtt. Kaardimängust peab alati eelnevalt teatama ning kutsuma külalisi, kes soovivad ja oskavad kaarte mängida.
Kellaviieteele võib külalisi kutsuda telefoni teel, kuid kui vastuvõtt korraldatakse kellegi auks, saadetakse ka kirjalik kutse. - Daamid kannavad pärastlõunakleite või kostüüme. Soovi korral ka kindaid ja kübaraid. Mehed kannavad ülikonda. - Teed valab peo perenaine ning juurde pakutakse võileibu, kooke, tordilõike ja saiakesi.
Märksa rangem kui kellaviietee, asendab õhtusööki. - Tee-õhtusöögile palumiseks saadetakse kirjalikud kutsed. - Riietus on range, daamid kannavad pärastlõunakleite ja mehed ülikondi. - Menüüs on munatoidud, viinerid, kana, kanamaks, heeringas, lõhe, suitsuforell jne, juurde pakutakse alkoholi.
Kindlal päeval ja kellaajal regulaarselt toimuv vastuvõtt, millel on kindel suunitlus. Kutse kehtib hooaja lõpuni.
Vabas vormis vastuvõtt, kus külalistele teatatakse, mis ajavahemikus neid oodatakse. - Joogid ja suupisted valitakse ja paigutatakse arvestusega, et suhteliselt pika aja jooksul vahetub palju külalisi. - Korraldatakse mõnikord enne jõule või aastavahetust.
Korraldatakse tavaliselt pärast kella 21. Hilise aja tõttu on pidulikum kui lõunasöök ja enamasti rangemat ja pidulikumat riietust nõudev. Ärge hilinege, kuid ärge saabuge ka varem, sest panete sellega võõrustaja piinlikku olukorda.
Autor: ÄP