6. veebruar 2000 kell 22:00

Kas laenu võtta plaaninud ettevõtjal on aeg panka minna?

Euroopas suurtel riikidel nagu oleks vaja odavat raha ja väikestel on inflatsioonioht. Oleks vaja rahapoliitikat karmistada. Intressimäära tõstmine on kompromiss.

Pikaajalist trendi ma ei julgeks prognoosida. Kas see tähendab, et Eesti ettevõtted peaksid kiiresti laenu võtma ennetamaks intressimääramäärade tõusu? On kaks poolt -- raha hind ja mis selle rahaga peale hakata. Kui kaasneb nõudluse kasv, eelkõige välisturgudel, on võimalik seda raha ka otstarbekamalt kasutada. Kui on efektiivseid projekte, sel juhul on raha laenamine ka põhjendatud. Teisalt, kuivõrd seda nõudluse kasvu on turgudel oodata. Ühelt poolt on laenuressurss ja selle hind, teiselt ressursi kasutamise võimalus.

Kui samad tendentsid USAs, mille põhjal Euroopa intressitaset tõstetakse, st majanduse jahutamine jätkub, siis see jätkub ka Euroopas. Maailmamajandus on globaliseerumas. Ses mõttes on tõenäosus intressitõusu jätkumisele suurem. Aga mäletan ka vanast ajast, et nii kui Saksa Keskpanga nõukogu kokku tuli, nii arvati, et nüüd tõstetakse intresse, ei tõstetud pikka aega. Vedasid turgu ninapidi.

Meil on praegu intresside olukord üsna soodne. Kuivõrd mulle tundub ka, et kommertspankadel ressurssidega ei ole raskusi, siis, et ressurssi ära müüa, nad peavad kalkuleerima, kuivõrd minna intressitõusuga kaasa. Ma oleks tegelikult optimistlikum: ei ole nii nagu bensiinihinnaga -- kui hind tõuseb, nemad panevad topelt. Võib-olla on pankadel vastupidi.

Intressitõusu jätkumise kohta meil ei ole mingisugust kinnitust, see on hetkeotsus. Arvan ka, et selle mõju Eesti Pankade krediidiprotsentidele on väga väike. Kuna meil on maarisk tunduvalt suurem sisemaal, siis meie laenuprotsendid on tunduvalt erinevad sellest, mis on Euroopa riikides. St see kas ei mõjuta üldse või mõjutab mikroskoopiliselt vähe.

Esiteks, see 0,25% on siiski suhteliselt pisike intressitõus. Aga prognoosid intresside kohta praegusel hetkel on pigem tõusvad kui langevad ja arvatakse seda, et nad võivad kuni 1% võrra ehk siis nüüd veel kuni 0,75 % võrra tõusta.

Kas panka joosta või mitte -- mina arvan, et laenuvõtmine on eelkõige seotud sellega, millised on konkreetsed vajadused ja kas on piisavalt sellist projekti, mis suudab intressi ja ka väikese kasumi teenida.

Aga ma tegelikult näen, et neid makromajanduslikke muutusi, mis võiksid hakata intresse taas langetama, praegusel hetkel ei ole.

Hetkel kuum