Raimo Ülavere • 7. veebruar 2000 kell 10:05

Jaanuari keskmisest suurem hinnatõus on traditsiooniline (täiendus kella 9:23 uudisele)

Äripäeva analüütiku Mati Feldmanni kommentaar tarbijahinnaindeksi tõusule jaanuaris:

Aasta esimene kuu on olnud traditsiooniliselt suure hinnatõusu kuu, nt 3% jaanuaris 98 ja 1,2% jaanuaris 99. Käesoleva aasta jaanuari hinnatõus oli 0,5%, mis on samuti tunduvalt enam kui aasta keskmine. Hinnatõusu iga aasta alguses võib seletada uute ja kõrgemate tariifide, aktsiiside, tollide, lõivude jne kehtimahakkamisega.

Jaanuarist 1999 jaanuarini 2000 oli hinnatõus 3,2%. Aastaga on suure tõusu teinud side, 21,8%, transport, 13,0%, haridus ja lasteasutused 10,3%. Need on paljuski hinnad, mis ei kujune turul vabas konkurentsis. Eelmisse aastasse jäi kõnealustustasu kehtestamine Eesti Telefoni poolt. Toornafta ja dollari hinnatõusule pani krooni 50sendiline aktsiisitõus eelmise aasta detsembris. Haridus hakkab pikkamööda muutuma tasuliseks.

Üle keskmise on kallinenud veel tervishoid, söömine väljaspool kodu ja majutus ning riietus ning jalatsid. Aastaga on odavnenud kõige rohkem kulutused vabale ajale.

Hetkel kuum