Toomas Truuverk • 7. veebruar 2000 kell 13:05

Liideraktsiad langesid kasumivõtjate küüsi (täiendus kella 14:13 uudisele)

Tallinna börsil kujunes täna välja päris huvitav pilt, kus ükski põhinimekirja aktsia ei suutnud päeva plusspoolel lõpetada ja ükski lisanimekirja aktsia ei langenud miinusesse. Raskekaalulisemate põhinimekirja aktsiate mõjutusel lõpetas ÄP indeks nädala esimese kauplemispäeva 1,43%ga miinuses, 410,91 punktil.

Tänast kasumivõtmist võis mingil määral aimata, vaadeldes juba reedel turul välja kujunema hakanud meeleolu. Et kasumivõtmine siiski sedavõrd tugev ja ühtlane (viis põhinimekirja aktsiat kaotasid väärtusest 2,1?3,8%) tuleb, oli raske ette näha.

Languse mootoriteks olid Hansapanga, Ühispanga ja Norma aktsiad, mis eelneva perioodi tõusuga andsid selleks ka piisava põhjuse. Midagi traagilist languses ei ole, mida näitasid ka kauplemispäeva kolm viimast tundi, kui aktsiate hinnad püsisid stabiilsena. Suhteliselt vähe kukkus Telekomi aktsia, kuid Telekom püsis nõrgana juba eelmisel nädalal, mistõttu võib eeldada, et spekulatiivne raha oli sellest aktsiast juba suuremas osas lahkunud. Londonis on Telekomi aktsia täna samuti mõnevõrra langenud, liikudes hetkel 112,17 kroonil ehk 0,35% reedeõhtusest madalamal.

Märkimisväärse arengukavaga tuli eile välja Viisnurk, kes teavitas avalikkust plaanist luua tootmisüksus puitliimkilpide tootmiseks, mis täie võimsuse saavutamisel tõstab ettevõtte tootmismahtu ja ka kasumit ca 50% võrra. Selle teatega pälvis Viisnurk kauplemishuvi 11 tehinguks kogumahus 2,2 mln krooni, millega oli lisanimekirja üks edukamatest. Praeguse plaani kohaselt finantseeritakse 108,4 mln kroonist ettevõtmist 80% ulatuses võõrvahenditega, mis Viisnurga bilanssi vaadates on igati mõistlik ja tervitatav. Pärast investeeringut oleks võõrvahendite osakaal bilansis ligikaudu 60% ja ka praegune ehk veidi suur likviidsusvaru saaks paremini paika.

Hetkel kuum