Toomas Truuverk • 10. veebruar 2000 kell 13:25

Majandustulemuste avaldamine ei toetanud Norma aktsiat

Aktsiate hinnad Tallinna börsil liikusid täna erisuunaliselt, muuhulgas ei kujunenud välja ühtset liikumist ka liideraktsiate hulgas. Kokkuvõttes tasakaalustasid hinnamuutused üksteist sedavõrd, et juhtivate aktsiate hinnaliikumist kajastav ÄP indeks jäi päeva kokkuvõttes 0,06%ga miinusesse, lõpetades 421,13 punktil.

Enim tähelepanu (samas küll mitte kauplemishuvi) leidis börsil täna Norma aktsia, tingituna hommikusest majandusaruannete ja dividendi plaani avaldamisest. Norma majandustulemused vastasid laias laastus ootustele ja seetõttu väga järsku reaktsiooni ei põhjustanud, sama võib ehk öelda ka dividendide kohta.

Turul korjati aga kõige teravamalt üles hoopis Norma uue omaniku Autolivi 1,5% Norma aktsiatele tehtud optsiooni realiseerimine, millega Autolivi osalus Normas tõuseb 51%le. Lähematel päevadel on jõustumas aga seadus, mis sunniks Autolivil tegema Norma ülejäänud aktsionäridele ostupakkumine. Optsiooni kiire realiseerimine ja näitab aga, et Autolivil seda plaani vähemalt esialgu ei ole ja seda kinnitati ka Rootsi börsile saadetud teates. Päeva kokkuvõttes kukkus Norma aktsia 2,3% võrra.

Aktsionäri seisukohast otsus mingi erilist kaotust ega ka võtu ei tähenda. Ostupakkumine oleks tulnud ilmselt küllalt lähedase hinnaga praegusele ja sellel tasemel on nii või teisiti võimalik aktsia realiseerida. Samas näitab 3 kroonine dividend, et Norma praegune suuromanik on valmis teenitud kasumit aktsionäridega jagama. Vaid kolmekroonine aastane dividend vaevalt siiski kedagi 45?50 kroonist aktsiast ostma paneb. Iga aastane dividend 3 kr ja muu tulu puudumine eeldaks aktsia hinda 15?20 kroonil. Kui aga projekteerida dividend näiteks 10%se aastakasvuga, võiks aktsia hinnata aga 40 kuni 60 kr vahemikku.

Oma majandustulemused teatasid täna ka Harju Elekter (käive 158,4 mln kr ja kasum 20 mln kr) ja Tallinna Külmhoone (käive 455 mln kr ja kasum 18 mln kr). Börsil neile tulemustele erilist reaktsiooni turul ei järgnenud ? Harju Elektriga ei tehtud ühtegi tehingut ja Külmhoonega tehti 2 tehingut.

Hetkel kuum