14. veebruar 2000 kell 22:00

Kas tollid tuleks ELi astumiseni kaotada?

Tollidel on kaks otstarvet -- siseturu kaitse ja fiskaalotstarve ehk raha kogumine. Eesti riik on praegu rakendanud tolle ainult raha kogumiseks. Kui on otstarbekas lasta sisse tuua mõnda kaupa, siis sellelt võetakse tollid maha. Kui mõnda kaupa on siseturul nii palju, et see tekitab kõlvatut konkurentsi, sellele pannakse kõrged tollid vastu.

Tolle rakendatakse ka ekspordi puhul. Paar aastat tagasi EL, kui tal viljavarud hakkasid lõppema, ta pani tollid ekspordile, et säilitada oma varu. Kui viljavaru suurenes, võeti tollid maha ja vilja sai välja vedada.

See on paindlik süsteem, mida ei tohi jäigalt rakendada nagu praegu. Mart Laar on kord juba tolle Venemaa vastu proovinud. Nüüd jälle. Kui meil on Venemaalt tarvis vilja tuua -- ja on tarvis, sest meil endal on sööta vähe -- siis ei ole mõtet sinna tolle panna. Ja ei tohikski panna, sest see just nimelt teeb kahju Eesti ettevõtjale. Sellele, kes vilja peaks siin väärindama loomakasvatuse kaudu. Kui olukord mõne aasta pärast muutub, on teine situatsioon.

Päris kindlasti ei tuleks. Need, kes protestivad, vaatavad enda mätta otsast ja mitte riigi ja põllumajanduse arengut ja käekäiku tervikuna. Venemaa vilja kallinemine tänu tollile ei tõsta leiva hinda, kuna leivas on rukki osakaal väga väike.

Leivatootjad oleks võinud suvel osta Eestist odavat ja kvaliteetset rukist. Nad seda ei teinud ja palju rukist läks loomasöödaks, kuhu ta isegi hästi ei sobi. Ka loomakasvatajate puhul, kes virisevad söödateravilja kallinemise üle, on sama asi. Miks Eesti põllumees on vähe kasvatanud ka söödavilja -- tema käest ei ole seda kokku ostetud.

Et tollid kehtestatakse, oli ammu teada. Enne meil ikka midagi uskuma ei hakata, kui ta on tegelikult käes. Kui majandusringkonnad ei oska ette mõelda ja kodumaise tootjaga hakata läbi rääkima, süüdistagu iseennast. Ja kui me ei hakka kodumaist tootmist üldse kaitsma, sureb meil see ära ja pannakse pärast meile väljast väga kõrged hinnad. Tollid polnud üllatus ühelegi Eesti ettevõtjale. Tollide kaotamine või peatamine ei tule absoluutselt kõne alla.

See annab kindluse ka põllumehele, et järgmisel aastal on tal mõtet rohkem külvata. Ta teab, et Eestis on turgu, sest kunstlikult odavdatud Venemaa vilja sisse ei tule.

Hetkel kuum