Ülo Toomsalu • 14. veebruar 2000 kell 6:42

Luurepealik Kross sõidab hirmkalli d?iibiga

Eesti sala- ja vastuluure pealik Eerik-Niiles Kross vuhiseb ringi üle poole miljoni krooni maksva maastikuautoga Nissan Patrol, mis on tublisti kallim isegi peaministri autost, kirjutab Õhtuleht.

504 000 kuni 554 000 krooni maksev vägilasmaastur ületab hinna poolest peaministri ametiauto hinnapiiriks seatud 480 000, rääkimata ministritele ja riigisekretärile lubatud 400 000 kroonist. Krossi-sarnasele ametnikule peaks seaduse järgi piisama kuni 170 000 krooni maksvast autost.

Riigikantselei transporditalituse juhataja Vambo Vilbo jutust selgub lihtne saladus: tänu riigisektoriski levinud autode liisimisele, mitte nende väljaostmisele, on seadusega pandud hinnapiirid tegelikult maksumaksjatele mõeldud muinasjutt. 'Tavaliselt sõidetakse kasutusrendiga liisitud autoga kolm aastat ja alles siis, autot firmale tagasi müües, määratakse nende hind.' ütleb Vibo.

Tuliuut sõidukit liisides ei sega seega seatud hinnapiirid põrmugi, sest 'Ega me ei osta, vaid ainult liisime autosid.' Seetõttu võivad riigiametnikud kihutada kas või üle miljoni maksvate liisinguautode roolis, ilma et nad formaalselt oleksid seaduse vastu eksinud.

Hetkel kuum