Ülo Toomsalu • 15. veebruar 2000 kell 6:03

Luurejuht Kross: see oli hea, et nad mu maja remontisid

Luurekoordinaator Eerik-Niiles Kross ei näe eetilist probleemi selles, et lasi mullu kevadel ajutiselt riigikantseleid juhtides mitmesaja tuhande krooni eest remontida Keila-Joal asuvat valitsuse suvilat, kus ta juba mitu suve elanud on, kirjutab Postimees.

Krossi väitel oli puhas juhus, et ta allkirjastas vaid üheksa päeva pärast riigikantselei juhi kohale asumist lepingu, mis suunas veerand miljonit krooni maksumaksja raha Keila-Joa riigiametnike puhkekompleksis asuva maja remondiks, mida ta ise kolm viimast suve kasutanud oli. 'Arvan, et see oli hea, et nad minu maja remontisid,' lausus Kross Postimehele ja parandas end kiiresti: «See tähendab mitte minu maja, vaid suvilat number 42.'

Töövõtulepingute sõlmimine ja muu remondiga seonduv otsustati Krossi väitel juba enne tema ajutist asumist riigikantselei juhi kohale. Kross ütles, et selle lepingu valmistas ette riigikantselei majandusosakond, mida toona juhtis praegune riigikantselei peadirektor Tiit Laja. 'Ma olin küll mitu korda rääkinud, et 42. maja vajaks soojustamist,' selgitas ka mullu suvel koos perega samas majas puhanud Kross. 'Aga sellist korraldust pole ma küll kellelegi andnud, et nüüd tuleb remontida suvilat number 42.'

Lisaks umbes 250 000 krooni eest renoveeritud majale, mida Kross suviti kasutas, remonditi tema väitel möödunud aastal Keila-Joa puhkekompleksis veel kuut suvilat. Riigikantselei andmetel sõlmiti sealsete suvilate remondiks mullu aga ainult kolm töövõtulepingut kogumahus 456 540 krooni.

Seda, miks neelas just tema kasutada olnud suvila renoveerimine lõviosa remondilepingute kogusummast, püüdis Kross eile õhtul põhjendada puhkekompleksi suvilate erinevate ehitustüüpidega.

Paljud Keila-Joa puhkerajooni suvilad on ehitatud 1950.-1960. aastatel. Krossi käsutuses olnud suvila pärineb puhkekompleksi komandandi Olev Vaimu andmetel 1977. või 1978. aastast, olles seega üks uuemaid ehitisi kogu alal.

Hetkel kuum