Ülo Toomsalu • 22. veebruar 2000 kell 6:01

Lepikson plaanib jätta Võru maavanema koha

Üle aasta Võru maavanemana töötanud Robert Lepikson peab lahkumisplaani, sest on pettunud haldusreformi takerdumises, kirjutab Postimees.

'Ma ei nõustu ka pildiga, mis näitab Eestit vaid linnriik Tallinnana,' kritiseeris pealinna üleüle-eelmine juht Lepikson oma mantlipärija, isamaaliitlase Jüri Mõisa üleskutseid, et kõik eestlased võiksid Tallinna kolida. 'Kurb, et peaminister pole teatanud: need loosungid ei ole valitsusliidu poliitika.'

Linnapea, siseministri ja kaitseministeeriumi kantslerina terava sõnakasutusega tuntuks saanud Lepikson kinnitas eile Postimehele oma lahkumismõtteid, kuigi sellekohast avaldust pole ta peaministrile veel esitanud.

'Pettunud olen tõesti, sest haldusreformi loosungid ja reformi tegelik kulg - loe: paigaltammumine - erinevad nagu öö ja päev,' ütles Lepikson, kes kogus mullu sügisel kohalikel valimistel Isamaaliidule 729 häält, millega viis Mart Laari erakonna Võrus võimuliitu.

Valdade-maakondade kiiret ja ulatuslikku liitmist toetava Lepiksoni ennustuse kohaselt on 2002. aasta sügisel, järgmiste kohalike valimiste ajal, Eestis jätkuvalt üle jõu palju omavalitsusi, sest poliitilised hirmud pärsivad haldusreformi tempot. 'Samal ajal tuleb maavalitsusse rahandusminister Kallase kiri, et esimeses kvartalis võime kulutada eelarvest ainult 19,5, mitte 25 protsenti,' sõnas Lepikson.

Lepikson kritiseeris teravalt maarajoonidest pärit riigikogu liikmeid, kes valimiste eel tegid kodukohas tulist propagandat. 'Nüüd muutusid nad Toompeal kuu ajaga ustavateks parteisõduriteks,' vihastus ta. 'Kodupaik ei maksa neile enam midagi, kui nad parteipoliitika nimel kätt tõstavad.' Just sellist suhtumist nimetab Lepikson üheks põhjuseks, miks ta peab maavanema kohalt lahkumise plaani ja tahab tagasi erasektorisse minna.

Hetkel kuum