Toomas Truuverk • 28. veebruar 2000 kell 6:58

CeBIT kuulutab WAPi revolutsiooni

Indrek Kald, Äripäev, Hannoverist

Kõik suuremad mobiilitootjad toovad tänavu turule oma WAP-telefonid, mida esitletakse sel nädalal Saksamaal lõppeval IT-messil CeBIT. Mobiiltelefoniga internetiühendust võimaldav WAP-teenus ongi tänavusel CeBITil telekommunikatsioonifirmade märksõnaks. Ka eilne messi ajakiri CeBIT News teatas oma esikaaneloos, et CeBIT kuulutab WAP-revolutsiooni.

Nokia tutvustab messil kolme uut WAP-telefoni, millest siseantenniga Nokia 6210 peaks välja vahetama senise ärimeeste lemmikmudeli 6110. Samuti täiendas Nokia WAP-teenusega Nokia 9110i kommunikaatorit.

Ericsson esitleb samuti kolme WAP-telefoni. Neist klapiga Ericssoni R380 esikülg on kaetud pea täies ulatuses ekraaniga, mis hõlbustab oluliselt WAP-lehekülgede lugemist.

Motorola valmistatud L7089 on esimene kolmesageduslik WAP-telefon. See on väheseid mobiile, mida saab kasutada kõigis maailma GSM-võrkudes, sh Põhja- Ameerikas. Teine uudistootest Motorola WAP-telefon sisaldab FM-raadiot.

Prantsuse Alcatel esitles messil nelja uut WAP-telefoni, Siemens kahte ja Panasonic, Mitsubishi ning Benefon igaüks ühte WAP-mobiili. Kõik nimetatud telefonid peaks tootjafirmade kinnitusel jõudma müüki selle aasta jooksul.

Eestis on eelmise aasta lõpust ainsa WAP-telefonina saadaval Nokia 7110. Veebruari lõpu seisuga oli seda müüdud alla 200 eksemplari. Täna CeBITile sõitva mobiilide müügifirma Esmofon juhatuse esimehe Aivar Sirelpuu kinnitusel müüdaks Nokia WAP-telefoni Eestis mitu korda rohkem, kuid oma allhankeprobleemide tõttu ei suuda Nokia tehas mudelit 7110 piisavalt toota ega tarnida.

Eesti on praegu ainus internetilehekülg, mida WAP-telefoni abil võimalik lugeda Aripaeva Online-uudised.

Tänavu 31. korda toimuval messil CeBIT tutvustavad oma tooteid ja teenuseid üle 7000 firma enam kui 70 riigist. Eestit esindab CeBITil ainsana ASE Computers, kuid mitte oma nime all, vaid tutvustades Soome firma SOT boksis operatsioonisüsteemi Linux.

Korraldajad ootavad kokku nädal aega kestvale maailma suurimale infotehnoloogiamessile ligi 700 000 külastajat. 35 jalgpalliväljaku suurusel territooriumil laiuv CeBIT lõpeb kolmapäeval.

Hetkel kuum