Ülo Toomsalu • 28. veebruar 2000 kell 6:15

Tudengid pakuvad tasuta õigusabi

Tartu Ülikooli juuratudengid annavad tänasest tasuta õigusalast abi nendele, kes advokaatidele keskmiselt 1500kroonist tunnitasu maksta ei jõua, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tartu juuratudengite õppehoones Iuridicum töötav büroo võtab vastu kõikvõimalike õigusalaste muredega inimesi ning on valmis kliente ka kohtus esindama.

'Advokaat on kallis, aga õigusvaidluses on ilma väga keeruline hakkama saada,' lausus büroo avamise üks algatajaid, 3. kursuse tudeng Andreas Kangur.

Kangur ennustas, et tõenäoliselt hakkavad õigusabi andvad 14 tudengit kõige sagedamini tegelema töövaidluste, omanike ja üürnike vaheliste tülide ning riigiametnike, näiteks politseinike peale esitatavate kaebuste lahendamisega.

Tartu Ülikooli õigusteaduskonna prodekaani Jaan Ginteri sõnul on üliõpilastel vaja kooliaja jooksul praktilist kokkupuudet konkreetsete õigusprobleemidega, et nad tulevikus tööturul konkurentsivõimelisemad oleksid.

Raha õigusabi andmise eest tudengid ei saa, vaid sõltuvalt töökoormusest üks-neli ainepunkti.

Advokaadibüroo Koolmeister ja Ko vandeadvokaat ning Tartu Ülikooli õppejõud Indrek Koolmeister ütles, et pedagoogina kiidab ta tudengite ettevõtmise heaks, sest nii saavad nad koolis õpitut praktiseerida ja oma taset tõsta.

Teisalt toob tasuta õigusabi andmine kaasa probleeme: kuidas teha kindlaks kliendi maksejõuetust ning milline on abi andnud tudengi õiguslik vastutus suhetes kliendiga. 'Võib ette tulla juhtumeid, kus klient saab nõuandest hoopis kahju,' sõnas Koolmeister.

Üliõpilaste antava õigusabi kvaliteedis Jaan Ginteri sõnul aga kahtlema ei pea. 'Teaduskonna eetiline kohustus on garanteerida, et nad teavad, mida nad räägivad ja kui on probleeme, siis konsulteerivad meiega,' ütles ta.

Hetkel kuum