Ülo Toomsalu • 6. märts 2000 kell 6:29

Liikluspolitsei täidab trahvinormi

Tallinna liikluspolitseinikud väidavad, et neil on juba mitu nädalat trahvinorm peal ja päevas tuleb vormistada kuni 35 protokolli, kirjutab Sõnumileht.

'Sellise tühise asja eest pole ma veel elus trahvi saanud,' ütles 38aastane Andres reede lõuna paiku, kui liikluspolitsei trahvis teda kinnitama turvavöö eest ligi poolesaja krooniga. Tavaliselt on kinnitamata turvavöö või mõne muu väiksema rikkumise korral lihtsalt hoiatatud. 'Praegu on asi küll hulluks läinud. Tea, kas neile on plaan peale pandud, nagu stagna ajal,' arutles Andres.

'Kõige suurem rikkumine on praegu linnas tõesti kinnitamata turvavöö,' rääkisid anonüümsust palunud liikluspolitseinikud. Nende sõnul rõhutavad Tallinna liikluspolitsei ülemused juba paar nädalat igal hommikusel kogunemisel, et iga patrull peab tegema päevas 30-35 protokolli.

Liikluspolitseinike sõnul ei kontrollita Tallinnas kiiruseületajaid praegu peaaegu üldse. 'See on nii tobe. Me oleme nagu rumala peremehe penid, kes peavad mõistuseta inimese käske täitma,' ohkasid politseinikud. 'Tõelisi rikkujaid polegi aega püüda, sest norm tuleb täita.'

Tallinna liikluspolitsei komissar Villu Vane lükkas kuuldused trahvinormide kohta ümber. 'Ei ole kuulnudki. Sellist juttu räägivad need politseinikud, kes ei viitsi tööd teha,' ütles Vane. Tema sõnul on virisejad sellised politseinikud, kes tahavad oma tööpäeva lihtsalt autos maha magada ja selle eest palka vastu võtta.

Vane kinnitas ka, et politsei kasutab nii eeskirjade rikkujate, õnnetuspaikade fikseerimise kui ka politseinike töö kontrollimise puhul videokaameraid. See võimaldab ära hoida hilisemad pretensioonid.

Samuti pole politseinikel kohustust iga pisirikkumise korral kohe trahvida, kuid reageerima peab igal juhul, väitis Vane. Kolleegid Põhjamaadest on soovitanud Eesti liikluspilti jälgides fikseerida kõik rikkumised.

Hetkel kuum