8. märts 2000 kell 12:53

Riigiasutused ahistavad erafirmat

Maksuamet üritab koos erastamisagentuuriga ajada jõuliste meetoditega pankrotti erafirmat Eswind.

OÜ Eswind ostis erastamisagentuurilt kaks maja 1994. aastal aadressil Türi 6. Ostuhind oli 3 miljonit krooni, millest 600 tuhat tuli sisse maksta kohe ja veel 120 tuhat igal poolaastal järgneva 10 aasta jooksul.

Nüüd nõuab maksuamet teistkordselt Eswindile kohtu korras pankroti väljakuulutamist, kuna firma ei suuda väidetavalt tasuda 715 000 krooni suurust maksuvõlga.

Maksuvõlast lõviosa moodustavad juba viivised.

Esimesel korral kuulutas Tallinna linnakohus Eswindile pankroti eelmise aasta mais maksuameti nõude alusel, kuid Tallinna ringkonnakohus tühistas selle otsuse novembris kui alusetu. Pankrotiprotsessis üritab Eswindilt tasumata jäänud erastamisraha kätte saada ka erastamisagentuur.

Võlgade tekkimist selgitab Eswindi president Anatoli Voropai asjaoluga, et firma ei saanud asuda tööle vastavalt äriplaanile, kuna hooned anti firmale üle suuresti lõhutuna ja alles pool aastat peale müügitehingut.

Voropai sõnul on ebaseaduslik nii maksuameti kui erastamisagentuuri tegevus tema firma suhtes. Nimelt on maksuamet algatanud teistkordse pankrotiprotsessi sama formuleeringu alusel mis esimesegi. Siiani pole selge maksuameti nõude täpne suurus, sest isegi kohtule esitatud dokumentides nimetab maksuamet ise mitut erinevat summat. Erastamisagentuur aga jätkab viiviste arvestamist ka peale kohtumenetluse algust, mis seaduse raamidesse ei mahu.

Eswind palus eelmise aasta lõpus peaministrile saadetud kirjas kustutada ebaõiglaselt arvestatud viivised. Majandusministeeriumist saabunud vastuses keelduti viiviseid kustutamast, kuna firmal käib pankrotiprotsess. Tegelikult aga, nagu selgitasid välja Eswindi juhid, ei olnud sel hetkel veel üheski kohtus avaldust Eswindi vastu. Majandusministeerium toetus lihtsalt oma vastust kirjutades erastamisagentuurist saadud valeandmetele.

Majandusministeerium on riigivara osakonnajuhataja Margus Jõesaare suu läbi tunnistanud kontrollimata andmete kasutamist ja Eswindi ees vabandanud.

Eswindi ajutine pankrotihaldur Tiina Mitt leiab, et Eswindi varade väärtus ületab hageja nõuded ja seetõttu pole tegemist pankrotiga.

Viimased aastad on Eswind peamiselt tegelenud talle kuuluva kinnisvara haldamise ja arendusega.

Hetkel kuum