Ülo Toomsalu • 8. märts 2000 kell 6:55

Uus riigihankeseadus suurendab bürokraatiat

Peagi riigikogusse jõudva riigihangeteseaduse eelnõu vastuvõtmine praegusel kujul toob riigihangete ameti peadirektori Ülo Sarve kinnitusel kaasa bürokraatia paratamatu kasvu.

Praegu on riigihanke korraldamise piirmääraks ehitustööde puhul 2 miljonit krooni, mis väheneks eelnõu kohaselt 30 000 kroonini. Ülejäänud ostude piirmäär on praegu 200 000 krooni ja seaduse vastuvõtmisel kahaneks see 10 000 kroonile. Ühe riigiametniku koha loomine maksab umbes 10 000 krooni, nii et seaduse vastuvõtmisel peaks riigihangete amet alustama varmalt konkursse lisatööjõu palkamiseks. Praegu töötab ametis 22 inimest.

Sarve sõnul oleks nõme väita, et riigihanke piirmäärade vähendamisega ei suurene asjaajamise koormus. 'Kahtlemata see tõuseb, aga samas on eelnõus välja pakutud ka lahendeid. Üks neist on elektroonilise ostusüsteemi kasutuselevõtt - seda saaks kasutada väiksemate hangete puhul,' selgitas Sarv.

Sarve sõnul ei ole amet teinud ega saagi teha isegi mitte ligikaudseid arvutusi, kui palju uusi töötajaid piirmäärade vähendamisega tööle oleks vaja võtta ja kui palju suureneks asutuse palgafond. 'Praegu on piirmäär üle 200 000 krooni ja selle kohta, mis toimub allpool piirmäära, pole kellelgi mingit infot,' lausus Sarv.

Sarve hinnangul on piirmäärade vähendamine uues seaduse redaktsioonis siiski mõeldav, sest see tooks kaasa lihtsustatud menetlused. 'Lihtsustatud väljakuulutamiseta menetlused ei ole nii kulukad kui praegune klassikaline avatud menetlus,' ütles Sarv.

Hetkel kuum