Ülo Toomsalu • 9. märts 2000 kell 5:54

Ekspankurid eitavad süüd

Eile, kuus tundi enne vabadusse pääsemist vastasid ERA Panga eksjuhid Andres Bergmann, Jaak Kiiker ja Peep Akkel: «Me pole süüdi!», kui uurija esitas neile miljonitesse kroonidesse küündivad riisumissüüdistused, kirjutab Postimees.

Keskkriminaalpolitsei uurija Eero Ergma tõstis pankrotistunud ERA Panga põhiomaniku Bergmanni vastu süüdistuse 1,57 miljoni krooni riisumises mullu 7. aprillil, kui Bergmann võttis paar tundi enne ajutise pankrotihalduri saabumist ERA Panga Tallinna kontori kassast üle poolteise miljoni krooni sularaha. Bergmann on Äripäevale öelnud, et tegemist oli rendilepingute eest tasumisega.

Veel süüdistab politsei Bergmanni koos panga juhatuse eksesimehe Jaak Kiikeriga 3,85 miljoni krooni riisumises omastamise ja raiskamise läbi. Need miljonid olevat vahetanud omanikku ERA Panga ja samuti Bergmannile kuuluva Pro Investi vahel sõlmitud ühe kolmanda firma aktsiate ostu-müügilepingu tulemusel.

ERA Panga eksjuhte kritiseerisid eilsel võlausaldajate nõuete kaitsmise koosolekul teravalt pankrotihaldurid, kelle 36leheküljeline avaldus politseile tõukaski kunagised pangadirektorid teisipäeva hommikul kahtlusalustena arestimajja ja tõstis nende kohale ametlikud süüdistused. Haldurite hinnangul oli ERA Panga laenutegevus panga juhtide teadmisel toimunud pikaajaline õigusvastane tegu, mitu panga juhtkonna otsusu ületas volituste piire.

Hetkel kuum