Ülo Toomsalu • 9. märts 2000 kell 5:54

ERA-pankurid pidutsesid hoiustajate rahaga

ERA Panga juhid kulutasid erisoodustuste nime all nelja aasta jooksul üle kahe miljoni krooni hoiustajate raha jahipidamisele, pidutsemisele ning paljudele muudele pangandustegevusega seostamatutele asjadele, kirjutab Postimees.

Erisoodustuste põhikasutajateks pangas olid nõukogu esimees Andres Bergmann ja juhatuse esimees Jaak Kiiker, kellele läks 80 protsenti kogu erisoodustuste summast. Kui pangal kulus erisoodustustele 1996. aastal 312 400 krooni, siis 1999. aastaks kasvas erisoodustuste summa 638 200ni.

Erisoodustuste alla käisid näiteks Bergmanni ja Kiikeri krediitkaartide võlgade maksmised panga taskust. Kui Kiikeri või Bergmanni krediitkaart läks miinusesse, siis kandis pank miinusjäägi kuludesse.

1997. aastal külastasid ERA-pankurid Saaremaad, kus turismitalus aega veetes ja jahti pidades kulus üle 40 000 krooni, 131 viina ning kolm kasti õlut. Erisoodustuste nime all on pankurid muretsenud endale 1997. aastal ka tekke ja pesu ning 94 pudelit veini. Erisoodustusena ei pidanud pankurid panga raha eest paljuks muretseda ka 720 krooni maksnud Hennessy konjakipudelit või koera- ja papagoitoitu.

Bergmann on endale panga raha eest ostnud rebasevõrgu, Kiiker aga jahipüssi padrunid ja püssikoti. Bergmanni 5400 krooni maksnud kell läks aga kontoritarvete kuludesse.

Vastutust ERA Panga raamatupidamise eest kannab ERA Panga juhatuse liige Peep Akkel, kes asus 1996. aastal juhtima panga finantsdivisjoni.

1998. aastal kantis Akkel pangast läbi olematu firma Proovid AS enda naise Taimi Akkeli kontole 297 500 krooni. Seda tegi Akkel Postimehe andmetel Bergmanni ja Kiikeri teadmata.

Hetkel kuum