Ülo Toomsalu • 10. märts 2000 kell 6:16

Eesti ettevõtjad otsisid internetist raha

Microlink ja Delfi korraldasid koostöös PricewaterhouseCoopersiga eile seminari, kus ligi sadakond ettevõtet uuris, kuidas teenida internetis raha, kirjutab Postimees.

Microlinki juhatuse esimees ja Delfi nõukogu esimees Allan Martinson tõdes, et väga paljud inimesed investeerivad oma raha internetifirmadesse just seetõttu, et nende firmade kasvul ei ole füüsilisi piiranguid. 'Kõik sõltub vaimukiirusest ning bittide-baitide liikumisest.' Seetõttu on seni veel kahjumis püsivate firmade aktsiate hinnad kerkinud kõrgustesse.

Internetifirmad on aga siiski ääretult haavatavad, sest nad võivad tulla välja küll ilusa äriplaaniga, mis näitab suuri kasumeid, aga väga kergesti võib nende kõrvale tulla teine firma, mis pakub peaaegu sama teenust, ning kasumid kaovad.

PricewaterhouseCoopersi juhatuse esimehe Urmas Kaarlepi sõnul on internetimaastik muutnud äritegevust põhjalikult, sest internetifirmas on ka vale otsus parem tegemata jäänud otsusest. Kuna lahendusteid on lõpmatult palju, saab Kaarlepi abil õppida enda tehtud vigadest.

Martinsoni sõnul on peagi löögi all kõik vana majanduse firmad, kui nad ei ole läinud internetti. Umbes viie aasta pärast võib tekkida olukord, kus internetifirmades saavutatud kokkuhoid seab vana majanduse toimimise löögi alla, ehkki uus toimimisviis ei ole veel tekkinud.

Hetkel kuum