Ülo Toomsalu • 15. märts 2000 kell 6:03

Prokurör vaidlustas Bergmanni vabastamise

Tartu prokurör Aro Siinmaa esitas eriprotesti Tartu maakohtu otsuse peale lasta vabadusse ERA Panga nõukogu endine esimees Andres Bergmann, kirjutab Postimees.

Esmaspäeval Tartu maakohtule üle antud ning eile Tartu ringkonnakohtusse saadetud protestis märgib Siinmaa, et eeluurimisel kogunenud materjal on piisav, põhjendamaks Bergmannilt pooleks aastaks vabaduse võtmist.

'Tutvunud kohtumääruse motiividega, leidsin, et kohtu argumendid on mõistetavad Jaak Kiikeri ja Peep Akkeli vahi alt vabastamise osas ning edasikaebamine on mõttetu,' selgitas Siinmaa. 'Bergmanni vahi all pidamine on minu hinnangul aga piisavalt põhjendatud.'

Tartu maakohtu kohtunik Peet Teidearu leidis 8. märtsil, et Andres Bergmanni, ERA Panga juhatuse esimehe Jaak Kiikeri ning juhatuse liikme Peep Akkeli pooleks aastaks vahistamine pole vajalik.

Teidearu hinnangul ei olnud põhjendatud keskkriminaalpolitsei väited, nagu võiksid endised pangajuhid eeluurimist takistada, uurimise eest pageda või teha uusi kuritegusid. Kohtunik pidas piisavaks tõkendiks allkirja elukohast mittelahkumise kohta.

Bergmanni kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv jäi kohtuniku otsusega rahule. 'ERA Panga moratooriumi ja pankrotiprotsessi ajal on Bergmann täpselt täitnud talle kohaldatud ärikeelu ja elukohast mittelahkumise nõudeid,' lausus Pilv. 'See kinnipidamine oli psühholoogiline rünnak.'

Hetkel kuum