Toomas Truuverk • 17. märts 2000 kell 12:32

Tallinna börs liikus juhtaktsiate toel üles

Aktsiate hinnad Tallinna börsil liikusid täna valdavalt üles, viies 0,71%ga plussi ka ÄP indeksi, indeks sulgus 460,64 punktil.

Kõige enam kauplemishuvi leidis taas Hansapanga aktsia, mis registreeritud 27 tehingus saavutas päevakäibeks 14 mln kr. Kogu börsi 23,5 mln kroonisest käibest andis Hansapanga aktsia sellega ligi 60%. Hansapanga aktsia hind kerkis päevaga 1,3%.

Olulisi fundamentaalseid avastusi Hansapanga aktsia tõusu taga ei olnud. Põhjust tasub otsida paarist suuremast tehingukorraldusest, mis suhteliselt ebalikviidsel turul aktsia hinda liigutasid.

Lisaks hommikuses kommentaaris mainitud USA aktsiaturgude öisele tugevale liikumisele ja sellest tulenevale positiivsele meeleolule Euroopa turgudel, tuli täna ka paar üldisemat aktsiaturgu toetavat fundamentaaluudist Eestist. Kõigepealt avaldas Eesti Pank veebruarikuu rahapakkumise aruande, mille kohaselt enimjälgitav rahapakkumise näitaja M1 (sularaha + jooksvad hoiused) kasvas pärast jaanuarikuist tagasilangust kuuga 329,3 mln kr võrra.

Rahapakkumise suurenemine näitab, et meie majandussüsteemis on taas mõnevõrra rohkem raha liikvel, mis lõpptulemusena elavdab majandust.

Teine huvitav teade tuli kommertspanganduse kohta, kus keskmine kapitaliadekvaatsus kasvas kuuga 15,3%lt, 17,3%le. Suurem kapitali adekvaatsus näitab pankade vähemriskantset varade paigutust. Samas tähendab vähemriskantne varade paigutus tavaliselt ka väiksemaid tulusid.

Hetkel kuum