Ülo Toomsalu • 20. märts 2000 kell 6:07

Kaevuritemuuseum tuleb Kohtla-Nõmmele

Ago Gashkov Ida-Viru omavalitsusjuhid, kaevandus- ja turismiala asjatundjad otsustasid lõppenud nädalal, et peatselt suletavasse Kohtla kaevandusse Kohtla-Nõmme alevis rajatakse kaevandusmuuseum, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kaevandusmuuseumi rajamist käsitlevast konverentsist osavõtjad pidasid Kohtlat teistest väljapakutud paikadest - kunagisest Kukruse ja äsjasuletud Tammiku kaevandusest - märgatavalt paremaks.

Kohtla-Nõmmele kaevandusmuuseumi juurde, praegusesse kaevanduse peahoonesse saab sisustada kuni saja kohaga hotelli ja rekultiveeritud karjäärialadele on juba ammu rajatud valgustatud suusarada. Kümmekond aastat tagasi ehitati Kohtla-Nõmmele ka mootorrataste söerada. Põlevkivimuuseumi direktori Arvo Auna sõnul on nende rajatiste näol olemas meelelahutuskompleksi algmed.

Ideekavandi järgi peab kaevandusmuuseum olema interaktiivne tööstuslinnak, kus saab näha põlevkivi kaevandamise tehnoloogiat, tutvuda kaevurite eluoluga, käia kaevanduses ja tutvuda põlevkivi kaevandamise ajalooga. Lisaks muuseumile tuleb kunagisse kaevandusasulasse ehitada restoranid ja kaubanduskeskused ning Soomes asuva Heureka taoline tehnoloogianäitus.

Ida-Viru maavalitsuse turismi peaspetsialisti Ervin Metsatalu koostatud kavandi järgi peaks muuseum muutuma tõmbekeskuseks, meelitades Ida-Virumaale turiste nii meilt kui ka välisriikidest ja andes tööd vähemalt sajale inimesele.

Hetkel kuum