Kadi Heinsalu • 22. märts 2000 kell 12:54

TELE2 ja Atlas tasuta internet on kiireim

Tasuta internetiühenduse pakkujatest on USAst laadimisel kiirem TELE2 ja Eestist laadimisel Atlas Starter, kuid Delfi Online on kasulik lühemate seansside puhul, selgus Äripäeva testist, mis võrdles kolme tasuta sissehelistamisteenuse pakkuja internetiühendusi, kirjutab homses Äripäeva arvutirubriigis Kaido Einama.

Kiiremini saavutas arvuti internetiühenduse Delfi Onlinega, mis oli näiteks TELE2st keskmiselt 6 sekundit kiirem.

Delfi Online Eestist laadimise tulemused viis alla enne kella viit mõõdetud teistest kehvemad tulemused. Teised laadisid samal ajal korduvalt kiiremini. Delfi esindaja arvas, et põhjus võis olla ka tööpäeva lõpus suurenenud kasutusaktiivsuses - just siis hakatakse võrgust meelelahutust otsima.

Kasutajatugi telefoni teel oli tugevam Atlasel ja Delfil, kuna pakuti ööpäevaringset abi.

Testis helistati modemiga varustatud sülearvutist kahest erinevast kohast.

Katses osalesid nii Delfi Online, TELE2 kui Eesti Telefoni Atlase esindajad. Pärast katsetusi otsustati Internet Exploreri kasuks falililaadimise kiiruse mõõtjana. Testi varustus oli järgmine:

Arvuti IBM ThinkPad 390 Pentium II 233 MHz protsessoriga, 64 MB mälu ja Windows 2000ga

Modem 3Com Megahertz 56 kb/s v.90.

Test koosnes kahest osast: esimeses osas hinnati teenusepakkuja lisateenuseid. Teises osas mõõdeti nelja kiirust: ühenduse saamise kiirus oli aeg, mis kulus pärast serverile helistamist internetiühenduse tekitamisele, line speed näitas teenusepakkuja ja kasutaja modemite vahel kokku lepitud maksimaalset ühenduskiirust ja kaks ülejäänud parameetrit olid failide laadimiskiirused kas Eestist või välismaalt. Eesti server, kust näidisfaili laaditi, asus Äripäeva toimetuses ja välismaised serverid asusid USAs. Iga laadimise järel tühjendati cache ehk vahemälu, kuhu võis veebilehitseja laaditud faili salvestada.

Hetkel kuum