Silva Männik • 24. märts 2000 kell 11:04

Maailma Tervishoiuorganisatsioon hoiatab ravile allumatu tuberkuloosi eest Eestis

Maailma Tervishoiuorganisatsioon hoiatab ravile allumatu tuberkuloosi leviku eest piirkondades, kus haigus teatakse juba kontrolli alla olevat, kirjutab Wall Street Journal.

Organisatsiooni uurimuse järgi, mida tutvustatakse täna toimuval Amsterdami tuberkuloosi konverentsil, on ohtlik trend tuberkuloosi osas kasvamas Eestis. Siin on ravimitele allumatu tuberkuloos kasvanud 18 protsendini kõikidest teadaolevatest juhtumistest. Mõningates Hiina, India, iraani, Mosambiigi ja Venemaa piirkondades peavad üle kolme protsendi uutest tuberkuloosi juhtumistest vastu enamikele võimsatele anti tuberkuloosi ravimitele. See on protsent, mis väljendab üleüldist tervishoiuprobleemi, ütles Nils Daulaire, Ülemaailmse Tervishoiukomitee president.

Kui tuberkuloos on vastupidav ka kõige kangematele ravimitele, peab hakkama ravi käigus kasutama teisejärgulisi rohtusid, mis on palju kallimad ja vähem efektiivsed. Umbes kahel miljardi inimesel on õhu kaudu leviv tuberkuloos, ilma et selle sümptomid oleksid välja löönud. Üks kümnest sellisest inimesest jääb aga haigeks.

Järjekindlusetu ja ebaadekvaatne haiguse ravi on põhjustanud vastupidavate vormide arengut ja rahvastiku ränne ning ülemaailmne reisimine on kiirendanud haiguse levikut, märgib ettekanne.

Hetkel kuum