Silva Männik • 24. märts 2000 kell 13:12

Triinu Tombak: Investeerides Internetti tasub meenutada raadio alguspäevi

Nagu me teame, unustavad inimesed ajaloo alati kui nad õige spekulatsioonihoo sisse saavad. Optiva panga analüütik Triinu Tombak hoiatab esmaspäevases Äripäeva kommentaaris, et Interneti aktsiainvesteeringud võivad lõppeda sarnaselt raadio, raudtee, autotööstuse, elektri ja lennuliinidega, mida peeti kõigi aegade suurimateks leiutisteks.

Olete kuulnud sellisest firmast nagu Qualcomm Inc? See on ettevõte, mille aktsia hind on viimase aastaga tõusnud 1166% ning ettevõtet hinnatakse palju kõrgemalt (turuväärtus 91 mld.USD) kui selliseid tuntud Ameerika firmasid nagu Ford (53 mld USD) või Texaco (29 mld.USD). Hea küll, Qualcommi puhul on tegemist vähemalt kasumliku ja reaalselt midagi tootva (digitaalseid kommunikatsioonivahendeid) firmaga. Aga kuidas suhtuda üle miljardi dollarilise kahjumiga töötavasse lennupiletite enampakkumisi korraldavasse firmasse Priceline.com Inc, mille turuväärtus ületab kolmekordselt ligi miljard dollarit kasumit teeniva American Airlines oma?

Kas on tegemist börsimulliga või saavad praeguste aktsionäride ootused kunagi tõeks? Võib minna veel palju aastaid enne kui 90ndate lõpu Interneti buumi selgelt hinnata saab, kirjutab Tombak. Vahepeal, võivad aga ajaloolased anda mõne sõbraliku vihje nendele, kes arvavad, et Internet on mingi eriti imeline leiutis. Nad soovitavad uurida raadio alguspäevi.

Kui mõnedel praegustel turu lemmikutel võib olla hea tulevik, siis suuremal osal ilmselt mitte. Peale viimast maailmasõda oli Ameerikas 60 autotootjat, praegu kuulub ameeriklastele neist vaid kaks ja pool. Mis juhtus aga ülejäänutega? Interneti ja telekommunikatsioonidega seotud firmasid ootab suure tõenäosusega sama tulevik, ülesostmiste ja ühinemiste laine on juba selgelt tõusnud.

Tombaki sõnul on tegelikult kõik väga lihtne - nii kaua kui on rohkem ostjaid e. raha sissepanijaid kui müüjaid e. raha väljavõtjaid on kõik korras (nagu iga tüüpilise Ponzi skeemi puhul) ja pidu käib edasi. Tegelikult teenisid paljud ka South Sea Company võlakirjadega suure hulga raha. Ja täpselt samuti nagu varem hoiatatakse juba pikemat aega, et viimane aeg on aktsiad ära müüa ning täpselt samuti nagu varasemate börsimullide puhul loodavad kõik, et saavad asjast enne börsi tegelikku kukkumist aru.

Hetkel kuum