Kristel Raesaar • 4. aprill 2000 kell 9:56

Sõrg: Optiva tuleb arvatavasti müüa kahjumiga

Eesti Panga nõukogu esimees Mart Sõrg ütles täna, et hetkel kolme välisinvestoriga Optiva Panga müügiläbirääkimisi pidav keskpank peab tõenäoliselt leppima tehingust saadava kahjumiga.

Sõrgi kinnitusel peab Eesti Pank Optiva 58-protsendilise osaluse müüma tõenäoliselt soetushinnast odavamalt. ?Kui eile oli aktsia hind börsil 8,5 krooni juures, siis kuskil seal võiks olla ka meie müügihind,? rääkis Sõrg.

Sellise hinnaga osalusest loobudes saaks Optiva Panka 260 miljonilise investeeringu teinud keskpank kahju ligikaudu 60 miljonit krooni.

Ehkki keskpanga asepresident Peter Lõhmus ütles reedel üliõpilastele esinedes, et on rahul ka siis, kui Optiva Panga osalus tuleb ära anda null krooni eest, ei pidanud Sõrg seda võimalust hetkel aktuaalseks. ?Ma pole küll auditeeritud tulemusi näinud, aga panga bilanss tundub hetkel puhas olevat, seetõttu ma ei näe põhjust null krooniga müügiks,? põhjendas ta ja kinnitas, et praegu keskpangaga läbirääkimisi pidavad investorid on nõus osaluse eest ka raha maksma.

?Need kõik kolm on välismaised pangad. Praegu tundub küll, et oleme läbirääkimistes kaugemale jõudnud kui mõne kuu eest,? märkis Sõrg. Tema sõnul loodab keskpank tulemusi kõige varem kuu aja pärast.

Sõrg ei osanud öelda, kas mõni kolmest potentsiaalsest ostjast on asunud Optiva Pangas läbi viima due dilligence?i ehk panga finantsseisundit selgitavat auditit. ?Ma tean, et üks investor oli seal sees eelmise aasta lõpus, sellega oli mingil määral seotud ka see erakorraline kahjum aasta lõpus,? rääkis Sõrg, viidates ootamatutele erakorralistele kuludele detsembris, mis viis Optiva kontserni aasta kokkuvõttes 20,4 miljoni suurusesse kahjumisse.

Pank ise on põhjendanud kahjumit halbade laenude tagatisvara allahindamisega, kuid ei ole seostanud seda võimaliku investoriga.

Sõrg tunnistas, et mullu Optivas auditit teinud investoriga pole läbirääkimised hetkel kaugemale jõudnud. ?Aktiivsete läbirääkijate seas teda pole, aga huvi on alles,? lausus ta. Küsimusele, kas see investor on Soome Sampo-Leonia kontsern, vastas Sõrg: ?Ei kinnita ega lükka ümber.?

Hetkel kuum