Inno Tähismaa • 5. aprill 2000 kell 6:55

Eesti territooriumil arenesid kaladest loomad

Briti teadlased teatasid eile, et nad on leidnud uue loomaliigi, mis täidab olulise ja seni puudunud lüli kalade evolutsioonilises arengus maismaaloomadeks 370 miljonit aastat tagasi.

Olendi jäänused avastati Eestis ja Lätis maa seest välja kaevatud kividest. Jäänuste hulgas on kaks väikest alalõua tükki, mis on oma arenguastme poolest kalade ja eelajalooliste maismaaloomade, tetrapoodide vahepeal.

Londoni loodusajaloomuuseumi teadlane Dr Per Ahlberg ütles, et seni olid teadlased leidnud kõrgelt arenenud kalade ja primitiivsete maismaaloomade jäänuseid, kuid nende vahel puudus lüli tänaseni. Ahlbergi sõnul annab avastus paremini aimu sellest, kes me oleme ja kust me tuleme.

Seni veel nimeta Eesti territooriumil elanud olenditel oli krokodillilaadne keha, pikk pea, üksteisega lähestikku asuvad silmad ja sabauim. Selline kehaehitus on enamikul kõrgelt arenenud kaladel ja primitiivsetel loomadel. Ahlbergi sõnul pärinevad kõik roomajad, linnud, imetajad ja inimesed otseselt ühest väikesest kalade grupist, mis lahkus veest umbes 365 miljonit aastat tagasi.

Ahlberg usub, et loomade eellastest õnnestub leida ja täielikke skelette, mis näitaks, kuidas arenesid uimedest eelajalooliste loomade jäsemed.

Reutersi põhjal.

Hetkel kuum