5. aprill 2000 kell 22:00

Kas on õige siduda tulumaksuvabastus laste arvuga?

Minu jaoks on tulumaksuvaba miinimumi suurendamise kaudu lastega perede toetamisel kaks aspekti. Esiteks tuleb see täiendavalt teistele toetustele, kui räägime sellest kui toetusest. Lisaks jäävad toimima ka kõik senised toetussüsteemid. Teine ja palju tähtsam aspekt on aga see, et tulumaksuvaba miinimumi sidumine laste arvuga näitab riigipoolset suhtumist laste kasvatamisse.

Ma arvan, et see toetus rahalisena ei pruugigi olla suur ja seda on ka juba kritiseeritud, et summa on marginaalne. Põhiline on aga just see, et riik väärtustab laste kasvatamist. Selle alla käib ka koduse ema töötasu ja sellelt sotsiaalmaksu arvestamine. See tähendab, et riik ajab poliitikat, kus lapsevanema poolt lapse kasvatamist kodus loetakse ühiskonnale vajalikuks tegevuseks, see võrdsustatakse muu tööga ja seda väärtustatakse.

Jah, on olnud mitmeid ettepanekuid, mis nagu ühe käega annavad, aga teise käega jälle võtavad maksumaksjalt (nt tulumaksuvaba miinimumi sidumine laste arvuga ja kütuseaktsiisi tõus ? toim). Meil on koalitsioonileppes aga lubadus, et maksukoormust ei tõsteta. Põhirõhk on kehtestatud maksude kokku kogumises.

Sellel on palju negatiivseid kaaslusi. Iseenesest ei ole selles midagi halba, et riik toetab ka neid, kes endaga ise hästi toime tulevad. Raha kulub ju kõigile ära.

Häda on selles, et paljude vaesemate perede olukorda see ei paranda. Nende jaoks, kelle palk on väike ja kellel on lapsi palju, võib laste arvult arvestatav tulumaksuvaba miinimum olla suurem, kui on nende tulu.

Teine miinus on see, et raha saad kätte alles pooleteist aasta pärast ehk tuludeklaratsiooni esitamise järgselt. Toetust vajaval perel on vaja seda raha kohe, aga mitte pooleteise aasta pärast. Lastega peresid on vaja kindlasti toetada aga seda tuleks teha läbi otsetoetuste. Praegu makstav riiklik lastetoetus on kõigile solidaarne ja see sõltub ainult sellest, kas laps on või ei ole. Lastetoetuste maksmisel ei arvestata, kas isa saab 10 000 krooni või 1000 krooni palka.

Kui soovitakse aga lastetoetust diferentseerida ja tekitada olukord, et halvemini toime tulevatele peredele makstav toetus oleks suurem, siis peab see mehhanism käima kohalike omavalitsuste kaudu.

Hetkel kuum