Inno Tähismaa • 5. aprill 2000 kell 9:53

Läti IT messi välimus on rabav (Peeter Marveti reportaa? messilt)

Samaaegselt kontaktmessiga toimub Riias Baltic IT T 2000, infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni mess ja konverents., teatab Peeter Marvet, pets@goodwin.ee

Võrreldes seniste arvutimessidega Eestis võiks kommenteerida kahte - välimus rabav, aga mitte pooltki nii suur kui eelnevalt ette kujutasin. Kalev Reiljan Vendomarist põhjendab seda sellega, et messi pindala on väga piiratud, osalejad on pinna ette reserveerinud juba üle-eelmise messi ajal - ja lisaks on lätlastel lihtsalt kombeks välimusele rohkem rõhku panna.

Vendomar pole aga sugugi ainuke koht messil, kus eestlasi leiab. Microlink, Delfi, A-kaabel jäävad esimesel hetkel silma (ja Hansa Financialsi boksi seinapeal neiu Tali taktikepiga).

Võrreldes sellega, mida Eesti kogemuse kohaselt oleks lootnud näha, on vähe e-äri ja webi puutuvat. Seybold Seminars"il Bostonis ja Milial Cannes"is tundus valdav osa näidatavast oleme ühe või teise otsaga internetis - kui mitte öelda, et oli raske leida tarkvara ostmiseks, sest kõik pakkusid võimalust kasutada nende webis pakutavat teenust.

Konverentsi kolmeks peateemaks on e-äri ja stimuleerivad faktorid, konvergents telekommunikatsioonivallas ning õppimine ja internet.

Kui Visioonist Lahenduseni ja Kontakti konverentsiosa paistavad silma VIPirohkusega ja trendide väljatoomisega, siis BITT pöörab rohkem tähelepanu nimelt Lätis toimuvale ja tehtavale (nt digiallkirja seadus, probleemid raadiosageduste jagamisel jne). Eestlaste kohalolek on aga ka konverentsil tunda, muuhulgas paistab esinejate loetelu vaadates silma suur osa Cybernetica meeskonnast (teemaks e-dokumendid).

Kas Läti on Eesti ITfirmadele oluline? Vaadates messile tulnud firmasid võib öelda, et küll on. Kui Eesti hakkab olema internetiseeritud siis Läti ja Leedu on meist kõvasti maas nende kõrgema telefonikõne minutihinna tõttu. Internetikasutamise järsku kasvu ennustatakse aga nimelt lähiajale ja need, kes oma kogemusega platsis, leiavad siit kindlasti hea arenguvõimaluse, nii neti kui kõige selle juurde kuuluva osas.

Lähemalt leiad konverentsi ja messi kohta infot www.bitt.lv, või tule ja vaata Tehnokrati videokonverentse BITTilt Kontakt 2000"le, millega me katsetame tuleviku multimeedia-ajakirjandust: kuidas võimalikult vähe inimressurssi kulutades toota sisu lehte, netti, raadiosse ja videosse. Kõik bitid taaskasutusse!

Hetkel kuum