Kadi Heinsalu • 6. aprill 2000 kell 13:39

Agentuur valib edukaima investori

Eesti Välisinvesteeringute Agentuur valib tänavu viiendat korda edukaimat välisinvestorit, kes on andnud suurima panuse Eesti majanduse arengusse. Peaauhinna nominentideks on Eesti Telekom, Elcoteq Tallinn, Hansapank, Kunda Nordic Cement, Tartu Õlletehas ja Tolaram Grupp.

Valikukriteeriumideks on investeeringu suurus, ekspordi arendamine ja uute toodete juurutamine. 'Mõned neist ettevõtetest on tabelites juba mitmendat aastat,' märkis välisinvesteeringute agentuuri peadirektor Agu Remmelg. 'See näitab, et pidevalt investeeritakse juurde ja laiendatakse siinsed tegevust. Heaks näiteks on Elcotec, kes alustas Eestis 30 töötajaga, aga kellel täna on töötajaid 3000.'

Möödunud aastal sai Eesti ligi 4,5 miljardit krooni otseinvesteeringuid. 'See on rohkem kui eelnevatel aastatel, välja arvatud 1998, kui tulid erakordselt suured ühekordsed rahapaigutused Eesti pangandusse,' ütles Remmelg, kelle hinnangul võib möödunud aastat pidada välisinvesteeringute seisukohalt heaks. 'Vaatamata Vene kriisidele ja tagasilangusele on investeeringud ilusti jätkunud.

Üks põhjus on muidugi ka selles, et Eesti ettevõtted olid lihtsamini üle võetavad ja vastutulelikumad partnerite suhtes kui äri õitsengu ajal,' rääkis Remmelg. 'Siis oldi väga optimistlikud ja paljud polnud isegi nõus välisinvestoritega läbi rääkima.'

Lisaks peaauhinnale jagab agentuur välja ka auhinnad suurima investeeringu, ekspordi arendamise, töökohtade loomise ja toodangu innovatiivsuse eest. Mullu võitis välisinvestorite konkursi Hansapanga suuraktsionär Swedbank. Tänavuse konkursi võitjad kuulutatakse välja järgmisel neljapäeval.

Hetkel kuum