Ülo Toomsalu • 6. aprill 2000 kell 5:59

Võimuliit tahab kokku leppida ühises maksupoliitikas

Valitsusliidu erakonnad üritavad ületada omavahelisi maksupoliitilisi erimeelsusi ja teha valikud, mis määravad lähiaastate aktsiiside suurused ning tulumaksu, käibemaksu ja sotsiaalmaksu muudatused, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Kõik maksude tõstmise ja langetamise otsused tuleb koos ära teha, et asi oleks klaar aastani 2003,' ütles rahandusminister Siim Kallas. Pärast maksustrateegia kinnitamist peaks Kallase sõnul olema tagatud, et mõni koalitsiooni osapool ei üllataks enam teisi mingi uue ja vastuolusid külvava maksuideega.

Teisipäevaõhtusel maksuarutelul valitsusliidu poliitikud veel kokkuleppele ei jõudnud.

Kallase sõnul vajavad selgust aktsiiside küsimused, mida mõjutavad euronormid. Nii autokütuse kui ka tubaka puhul tahab Eesti loobuda varem võetud aktsiisitõusu tempost ja taotleb pikemat üleminekuperioodi.

'Olukorras, kus käib võidujooks sellele, kes jõuab Euroopa Liidu laienemise esimesse ringi, halvendab see kindlasti meie läbirääkimispositsioone,' tõdes Kallas.

Kallase hinnangul oleks suhteliselt mittemõistlik aktsiisitõusu edasilükkamine bensiini puhul, kus lagi on õige pea käes. Samas ei saa Kallase sõnul välistada mõnede aktsiiside ülevaatamist. 'Siin tuleb jälgida, kuivõrd ühiskond aktsiiside all ägab ja milline on nende psühholoogiline mõju,' sõnas ta.

Isamaaliit pooldab riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Kalle Jürgensoni sõnul kütuseaktsiisi aeglasema tõstmise varianti, kus eurotase saabuks alles aastal 2005. 'Inimestele käib muidu üle jõu bensiini ostmine,' märkis Jürgenson.

Hetkel kuum