Ülo Toomsalu • 7. aprill 2000 kell 6:10

Uued suusahüppemäed viivad Otepää maailma

Otepää valla ja suusaliidu plaan ehitada Tehvandi spordikeskusesse 40 miljoni krooni eest kaks uut suusahüppemäge avaks Eestile tee suurvõistluste korraldamiseks, kirjutab Postimees.

Otepää vald otsustas eile koos suusaspordi asjatundjatega, et just Tehvandi on see koht, kuhu võiks aastaks 2002 ehitada ühe 90 meetri ning teise 120 meetri kõrguse suusahüppemäe, mille asukohaks on varem teiste hulgas pakutud ka Väike-Munamäed.

Otepää vallavanema Riho Raave sõnul on asukoht sobiv, sest samas spordibaasis on juba olemas 70 meetri kõrgune hüppemägi ning uued ja kõrgemad ehitataks selle kõrvale. 'Tingimused on Tehvandil paremad, kuigi kardetakse, et mäed hakkavad segama samas jooksvat murdmaasuusarada,' ütles Raave. 'Aga odavam on suusarada nihutada kui mäge ehitada, seda enam, et vana mäe all on maandumiskoht juba olemas ning seda tuleks vaid veidi suuremaks teha.'

Kahevõistlejate treeneri Allar Levandi sõnul kaaluti enne otsuse langetamist läbi ka kõik teised võimalused, kuhu võiks uued suusahüppemäed ehitada, kuid pidama jäädi ikkagi Tehvandil. 'Munamäe kõrval on Tehvandi eelis seegi, et see on riigi maa, aga eravalduste pärast kauplemine ei ole Eestis teatavasti kuigi kerge,' märkis ta.

Levandi ütles, et kui püsti saaks juba ühe 90 meetri kõrguse hüppemäe, võiks seal korraldada juunioride maailmameistrivõistlusi ning maailmakarikasarju. Veel 120 meetri kõrguse mäe rajamine annaks aga Eestile maailmameistrivõistluste korraldamise õiguse, lisaks oleks meie kahevõistlejail võimalus olümpiaks valmistuda kodus, mitte võõrsil. 'Olümpiamängude endi korraldamine siin oleks siiski veel liiga utoopiline,' sõnas ta.

Kahe suusahüppemäe ehitamine läheks seniste arvutuste järgi maksma ligi 40 miljonit krooni, millest suurema osa loodab Otepää vald saada Euroopa Liidu abiprogrammist Phare. Selleks on siiski vaja ka Eesti riigi osalust.

'Hea õnne korral tahaksime hüppemäed aastaks 2002 valmis saada,' sõnas Raave. 'Aga Eesti riigis pole miski kindel, kõik sõltub sellest, kuidas raha saab.'

Hetkel kuum