Ülo Toomsalu • 11. aprill 2000 kell 6:40

Rahandusministeeriumi ekskantslerid tõrjusid süüd autotehingus

Rahandusministeeriumi ekskantsler Agu Lellep ja endine asekantsler Peep Lass eitasid eile Tallinna linnakohtus oma süüd ministeeriumile riigihanke korras üliodavalt muretsetud auto mahaärimises töölt lahkuvale Lellepile, kirjutab Postimees.

Praeguse töötu, ent kuni eelmise aasta aprillini rahandusministeeriumi kantslerina 19 000 krooni kuus teeninud Agu Lellepi (40) sõnul poleks tema ministeeriumile hangitud tuttuut Audi 6 ihaldamagi hakanud, kui oleks teadnud, et see on riigi vara. 'Isegi praegu olen ma veendunud, et tegemist polnud riigi varaga,' lausus Lellep eile kohtus.

Et tegemist polnud riigi varaga, kinnitas ka Peep Lass (40). Nii tema kui Lellepi väitel oli asi nii, sest autot ei võetud registriosakonnas ega ka autoregistris arvele, küll kandis ministeerium selle eest 330 282 krooni autofirma Reval Auto arvele Ühispangas.

Lellepi sõnul plaaniti rahandusminister Mart Opmani ajal 1998. aasta suvel ministeeriumi kolm aastat vanad ja vanemad autod uute vastu välja vahetada. Üks, kes pidi kindlalt vana asemele uue auto saama, oli kantsler Lellep ise. Autoostuks oli ministeerium korraldanud riigihankekonkursi, mille võitis Reval Auto. See firma oli pakkunud tavaostjale 466 500 krooni maksvat Audi 6 vaid 280 000 krooniga pluss käibemaks.

Lellepi väitel kohtus ta mullu 28. märtsil pärast puhkust uue rahandusministri Siim Kallasega, kes oli andnud talle nädala aega, et mõelda ise töölt äramineku peale. Järgmisel päeval kirjutas Lellep aga enda väitel alla auto ostulepingule. 'Viseerisin ka Reval Auto arve,' rääkis Lellep. 'Siis teavitasin sellest Kallast. Minister oli sellest selgelt negatiivselt meelestatud. Mulle oli arusaadav, et ta ei taha ministrikarjääri alustada ametiautode jamaga.'

Et edaspidi ministrile meelepärane olla ja ministeeriumile ebasoovitavast ostust lahti saada, oligi Lellep pärast konsulteerimist Lassi ja ministeeriumi haldusosakonna juhataja Teet Jõerüüdiga otsustanud auto isiklikult endale osta. Jõerüüt oli ostu-müügipaberid vormistanud ja nõnda müüski Lass kui ministeeriumi esindaja auto 8. aprillil ilma ministri korralduseta Lellepile.

Skandaalne autoostutehing sai nii Lellepile kui ka Lassile saatuslikuks. Lellepit süüdistab riik korruptsioonis, kuna ta tegi keelatud tehingu iseendaga, Lassi ametiseisundi kuritarvitamises. Süüdistuse kohaselt on mõlemad tekitanud riigile 136 218 krooni kahju ning ületanud ametnikuna oma pädevust ja volitusi.

Hetkel kuum