Ülo Toomsalu • 12. aprill 2000 kell 6:08

Väidetavad korterisahkerdajad täitsid oma ülemuse Jüri Oti käsku

Ametiseisundi kuritarvitamises süüdistatud endised linnaametnikud Aldo Niilus ja Rein Koit väitsid eile Tallinna linnakohtus, et täitsid aastaid tagasi pealinna vapustanud korteritehingutes Kesklinna valitsuse tollase vanema Jüri Oti korraldusi, kirjutab Postimees.

Nii nagu vanarahvas kartis kurja looma nime suhu võtta, kutsudes karu mesikäpaks ja rebast reinuvaderiks, ei söandanud ka Jüri Oti endine asetäitja Aldo Niilus (37) ning vanalinna kinnisvara munitsipaalettevõtte eksdirektor Rein Koit (58) oma endise leivaisa, Tallinna Botaanikaaia praeguse direktori Oti nime mainida. Samas kinnitasid mõlemad kui ühest suust, et täitsid üürilepinguid tehes, Koit ka erastamise ostu-müügilepinguid vormistades, ülema korraldust.

Koidu kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilve sõnul ei nähtud Oti teos kuriteo koosseisu (sestap ongi Ott ligi 100 tunnistaja seas), nagu ei nähtud seda ka linna halduskogu ja korterikomisjoni liikmete tegudes, kes langetasid kollektiivseid otsuseid. Ottki pääses kriminaalvastutusest, sest oli kollektiivse organi eesotsas, Eestis aga kollegiaalset kriminaalvastutust pole.

Keskkriminaalpolitsei uurijate koostatud süüdistuse kohaselt on Koidu käsi mängus 89, Niiluse oma 28 ebaseaduslikus korteritehingus aastail 1994-1997, millega kaks meest kokku põhjustasid linnale väidetavalt üle 15 miljoni krooni kahju. Pinnad, mis ametnike toel linna omandusest mõne tööandja, nagu näiteks firmade Pirkka, Concordia, Velux Kinnisvara, Levicom, Terve Hammas, Silves Enterprise jpt eluruumiks tehti, hiljem aga EVPde eest eravaldusse müüdi, polnud üksnes suured, 6-7toalised, vaid ka väikesed korterid. Linnaametnike väidetavate mahhinatsioonidega korteri saanute pikas nimekirjas on palju tuntud nimesid.

Hetkel kuum