Ülo Toomsalu • 20. aprill 2000 kell 5:54

Alkoholi maksumärgistamise plaan võib läbi kukkuda

Valitsus otsustas teisipäeval alkoholi maksumärgistamise kava enne vastuvõtmist veel paar nädalat täiendada, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Majandusministeeriumi arvutused näitasid, et alkoholi maksumärgistamine ei pruugi alkoholiaktsiisi laekumist oluliselt parandada,' ütles valitsuse pressinõunik Kaarel Tarand. 'Samuti pole kindel, et maksumärgid aitaksid salaalkoholi levikut piirata.'

'Valitsuse käibe- ja aktsiisimaksupettuste tõkestamise komisjon on arutanud mitut alkoholi märgistamise võimalust ja esitanud oma seisukoha, et alkoholi maksumärgistamine ei ole otstarbekas,' ütles majandusminister Mihkel Pärnoja.

Maksumärgistamine tähendab seda, et igale alkoholipudelile kleebitakse maksumärk, nagu praegu näiteks on sigaretipakkidel. Kes täpsemalt peaks maksumärke pudelitele kleepima hakkama, ei ole veel selge.

Alkoholi erimärgistamine on kulukas nii riigile kui ka tootjale, seega tuleks enne kaaluda olemasolevate võimaluste kasutamist illegaalse alkoholiga võitlemisel, rääkis Pärnoja.

Alkoholi hulgimüügi firma Valior Grupi finantsdirektor Ants Tamm ütles, et pudelitele samasuguste märkide kleepimine nagu sigaretipakkidel oleks üsna tüütu.

'Kui näiteks alkoholitootjad peaksid ise maksumärgid pudelitele kleepima, oleks see tootjale igal juhul küllalt tülikas,' ütles Tamm. Selleks peaks maksumärgid Eestist alkoholi tootvasse riiki saatma, ning kohalik toll ei pruugi võõra riigi maksumärke isegi üle piiri lasta, selgitas ta.

Hetkel kuum