24. aprill 2000 kell 22:00

Kas Eesti on 10 majanduskasvu graafikus?

Kui te vaatate metsatööstust, siis siin on olnud kasv igal aastal vaatamata sellele, kas Venemaal on kriis või mitte ja kas kalakonservidega on olukord olnud hea või halb. Nii et vähemalt metsatööstus on ka eelmistel aastatel olnud pidevas kasvus.

Kui üritada anda ülevaadet majandusest tervikuna, siis minu arvates on küll täiesti selge, et Eesti tööstusettevõtted ja Eesti inimesed on rikkamaks muutunud. Samal ajal oleme muutunud ka aina atraktiivsemaks välisinvestorite silmis, seega on kasv üsna loomulik. Minu arvamuse kohaselt on ka 10protsendiline majanduskasv tänavu üsna loomulik.

Majanduskriisid hoidsid tempot tagasi ja nüüd on tõesti majandus mõnes osas nagu vallandunud paisu tagant.

Samas ma arvan, et midagi erilist sel aastal toimunud ei ole, vaid see on normaalne asjade käik. Kui kogu majandus üldse on suhteliselt terve, kui valitsus on terve ja mingeid suuri kriise ei ole, siis peakski Eestile selline kasv omane olema. Mina leian küll, et sel aastal võib tulla 10protsendine majanduskasv.

Ei. 1997. aastal oli kasvumootoriks sisetarbimise kasv, mille põhjustasid nii pankade üliaktiivne laenutegevus kui ka aktsiate hinna tõus. Lisaks oli tollal toiduainete Venemaale ekspordi konjunktuur ülisoodne. Täna on laenuintressid küll madalamad kui 1997. aastal ning Venemaa majanduskonjunktuur paranenud, kuid sellist kasvu ette näha pole.

Tõsiseid arvutusi tegevad analüütikud lähtuvad statistikast ja erinevatest mudelitest, mina tuginen oma praegust hinnangut andes vestlustele suurettevõtete juhtidega. Seetõttu võtke minu arvamust teatud reservatsioonidega. Eelmise aasta esimene kvartal oli väga vilets ja seepärast ei maksa selle aasta esimese kolme kuu näitajatest eufooriasse sattuda. Olen küll optimistlikum kui enamik majandusanalüütikuid ning arvan, et näeme tänavu 6-7 majanduskasvu. Meie majandus kasvab küll eurodes ja kroonides, kuid vaadates seda, kuidas euro dollari suhtes nõrgeneb, on dollarites meie majanduskasv olematu. (ÄP Online)

Hetkel kuum