Ülo Toomsalu • 26. aprill 2000 kell 7:05

Eesti Energia tippjuht sahkerdamise pärast kohtus

Aasta eest vallandatud Viru Elektrivõrkude direktor sahkerdas endale ettevõtte maja ja pojale korteri ning andis tänavalt leitud ehitajale riigifirma kontori remontida, kirjutab Sõnumileht.

Raivo Krumm töötas Viru Elektrivõrkude direktorina kuus aastat. Nüüd nõuab Eesti Energia oma tippjuhilt kohtu kaudu peaaegu nelja miljoni kroonise kahju hüvitamist.

Direktoriametis erastas Krumm süüdistuse kohaselt Jõhvis vaikses eramurajoonis asuva hoone, mille elektrivõrgud olid linnalt omandanud 25 000 krooni eest. Selles rajoonis elab mees siiamaani. Samuti erastas ta oma pojale peaaegu sama suure summa firma raha eest ostetud korteri. Poeg suri hiljuti vähki.

Muu hulgas süüdistatakse eksdirektorit ehitusfirmadega sahkerdamises. Eksperdihinnangu järgi on Krummi ajal Viru Elektrivõrkude peakontori ja abihooned remontinud ehitusfirma üle makstud. Summa ulatub 2,8 miljoni kroonini. Ehitusfirma otsimise konkurssi ei korraldatud. Ehitaja ja Krumm tutvusid tänaval.

Maaler Galina, kes lepinguta elektrivõrkude kontorit remontima asudes ehitusfirmas lisa teenis, käis mõni aeg hiljem koos oma kolleegi Leenaga Krummi majas kahel päeval tapeeti kleepimas. Tasu selle eest ei saanud ta mitte Krummilt, vaid ehitusfirma omanikult.

Raivo Krumm ei tunnista end kohtu ees süüdi. Ta vaidleb kohtunikuga koolipoisi kombel, kas ikka on vaja maja ja korteri eest firmale raha tagasi maksta. Vaidlus lõpeb sellega, et Krumm palub kohtul öelda, kas tuleb maksta või mitte. Eesti Energia sisekontrolli osakonna spetsialistil Urmas Tammiksaarel õnnestub vaevalt peoga muiet varjata.

Krumm räägib kohtus, kuidas ta mullu jaanuaris päevapealt ametist lahti lasti. 'Neli inimest tulid sisse ja teatasid, et ma olen firmale nii ja nii palju kahju teinud,' kogeleb ta. 'Olin nagu puuga pähe saanud.'

Krumm oletab, et tema vallandamise ja praeguse kohtuasja taga peitub Eesti Energia soov talle lahkumishüvitus maksmata jätta. 'Minu töölepingus oli punkt, et mulle tuleb lahkumise korral maksta aasta palk,' teatab Krumm. 'Peaaegu 200 000 krooni.'

Hetkel kuum