Ülo Toomsalu • 27. aprill 2000 kell 6:15

Viie kuu eest Kanaaridel hukkunud meremehe põrm tuuakse koju

Kanaari saartel viis kuud tagasi hukkunud Eesti meremehe surnukeha tuuakse selle nädala jooksul koju, kirjutab Eesti Päevaleht.

Pärast vanemtüürimehe Sergei Grigorenko (41) omaste korduvaid rahapuudusesse takerdunud katseid pereisa surnukeha Eestisse toimetada, nõustus mehe endine tööandja veokulud tasuma.

'Olen viie kuu jooksul nii mõndagi üle elanud ja kartnud, et võib-olla ei õnnestugi meest kunagi maha matta, kuid nüüd on lõpuks lahendus käes,' lausus Sergei Grigorenko abikaasa Tamara. 'Kuigi firma DST (Deep Sea Traulers - toim) lubas Sergei surnukeha Las Palmasest nelja päeva jooksul Eestisse tuua, olen ikka veel ärevil, et äkki võib midagi juhtuda.'

Tamara Grigorenko sõnul võlgneb ta tänu välisministeeriumile ning Eesti saatkonnale Madridis. 'Nendeta poleks paberite kordasaamine ning asjaajamine nii kiirelt läinud,' lausus lesk.

Eesti Madridi-saatkonna nõunik Toomas Kahur lausus, et nad sai probleemist teada alles aprilli keskel, sest enne polnud keegi Eesti esindusse selle küsimusega pöördunud. Siis teavitas saatkonda probleemist Kanaaridel tegutsev Hispaania prahtimisfirma Trans-World Canarias, kelle kaasabil DST meremehe surnukeha Eestisse toob. 'Palju abi oli ka Eesti ajakirjandusest,' lausus Kahur.

Sergei Grigorenko kukkus supertraaleri Meriski trapilt surnuks novembri lõpus, kuid DST ei olnud pikka aega nõus maksma meremehe Eestisse toomise eest ning soovis kulude kandmist lükata Grigorenko omaste kaela. Kuna Grigorenkodel raha polnud, otsisid nad tulutult abi mitmest ametkonnast.

Hetkel kuum