Ülo Toomsalu • 28. aprill 2000 kell 6:07

Arhitektid laiendavad Vabaduse väljakul jalutamisvõimalusi

Tallinna Vabaduse väljak laieneb lähiaastail Hirvepargini ja inimesed saavad uued jalutuskohad nii tenniseväljakute alal kui ka Kaarli puiestee kohale tõstetud esplanaadil, selgub Alver Trummal Arhitektide detailplaneeringust, kirjutab Eesti Päevaleht.

Arhitektide Andres Alveri, Tiit Trummali ja Veljo Kaasiku koostöös sündinud veel kinnitamata väljakuala detailplaneering suurendab jalutusala praeguste tenniseväljakute ja Metropoli esise autoparkla arvel.

'Linnaväljak ei pea olema kvadraatne, vaid voolav ja paindlik linnaruum. Püüdsime väljakuga liita ka Kaarli puiestee ala ja tuua nähtavale bastioni. Väljakut ei saa teiste pealt maha teha, seal peab väljenduma teatud rahvuslikkus,' leidis arhitekt Andres Alver.

Autod hakkavad vastvalminud detailplaani järgi parkima maa alla ehitatud korrusparklas. Vabaduse väljaku alla parkla rajamisest arhitektid loobusid, sest sealne pinnas polnud soodne.

Praeguse Võiroosi kohviku asemele kavandasid arhitektid lähiajaloomuuseumi, mis koos väljakult sinna viiva jalgteega moodustaks samas ka nn Vabaduse tee, mis andis võimaluse loobuda dramaatilisest vabadussambast või ratsamonumendist.

Kunagise inimeste õunapuuaia säilitamist Võiroosi piirkonnas ei pea arhitektid oluliseks, sest puudel puutub dendroloogiline väärtus. Puudesalu asemele märgiti plaani moodne tehismaastik. Moodne haljastus on kavas rajada ka Kaarli puiesteel kolmanda korruse kõrgusele tõstetud esplanaadile, kus inimesed saaksid kasvude varjus kohvitada, kontserte kuulata ja imetleda plangu tagant paljastatud bastionit.

Hetkel kuum