1. mai 2000 kell 22:00

Kas Eesti Panga nõukogu peaks tagasi astuma?

Kui kellelgi on olemas mingid õigused, on tal ka kohustused ja vastutus. Õigus ja vastutus peavad tasakaalus olema. Kui keegi selle asja eest vastutab, on see loomulikult Eesti Panga nõukogu.

Mis puudutab tagasiastumist, siis see on juba nende küsimus, see ei ole minu asi. See ei ole vast ka Siim Kallase asi, isegi kui ta seda ütleb, kuigi, jah, ta on rahandusminister.

Kui nõukogu liikmed olid teadlikud probleemidest, miks Vello Vensel pidi tagasi astuma, võiks Kallasega nõus olla. Sellist ametiposti vastu võttes peab ka isiklik vastutustunne olema suurem. Kui asi on tervises, tuleb natuke enne endale aru anda.

Kui nõukogu liikmed ei olnud teadlikud ja kõik tuli neile ootamatult, siis hakkavad üle võimenduma poliitilised tegurid ? soov teha nõukogus, mis eelmise riigikogu koosseisu struktuuris pandi paika, olulisi muudatusi.

Vaatasin AKd, kus Kallas esines, ja üks tuttav helistas. Meie tol hetkel ei kahelnud, et esimene põhjus on poliitilist laadi ? soov kasutada hetkesituatsiooni ära.

Ei, mina küll ei arva, et tagasiastumine peaks vajalik olema. Vastutuse määrab see, kas oli võimalik neid sellist asjade käiku ette näha või ei olnud. On olemas niisuguseid asju, mida ei saanudki keegi enne teada. Sellisel juhu väljendab tagasiastumise nõue ainult soovi, et kellelegi meeldiks teistsugune nõukogu koosseis.

Muidugi, keegi ei tea täpselt põhjuseid. Kui näiteks panganõukogu esimees teadis, et sellise asi võib toimuda, või et sellel mehel on kuskil saladus varjul, siis muidugi tekib küsimus, aga me keegi ei tea, et midagi sellist oleks olnud.

Ega probleemi iseenesest ju ei ole. Olen nõus, et nõukogu tegutses loiult, see ei tundunud üldse tähtis küsimus olevat. See oli näpukas, et keegi ei mõelnud, et missugune inimene peab olema keskpanga president. Lasti igal nõukogu liikmel teha oma sisetundele vastavalt õiglane otsus ja selgus, et üks suvaline inimene on sattunud sinna, poliitiliselt justkui tähtsale kohale. Näha siin mingit hirmsat kolli ja rahvusvahelist skandaali on paranoia. Mina ei oska näha põhjust, et panganõukogu peaks tagasi astuma.

Mulle meenutab see aega, kui Koonderakonna võimu ajal olid spetsialistid ministrid. Erakonnad saadeti kuu peale. Pärast Koonderakonna reiting kukkus nagu kivi. Asi on jäänud poliitiliselt identifitseerimata, nõukogu ei teinud kodutööd.

Ma ei näe hirmsat probleemi. 1:8 püsib ja muid ülesandeid Eesti Pangal pole asjalikud inimesed suutnud identifitseerida.

Hetkel kuum