Ülo Toomsalu • 2. mai 2000 kell 6:26

Kõrge palk meelitab pealinna

Tallinnas makstavad kaks korda suuremad palgad sunnivad järjest rohkem inimesi maakondadest pealinna kolima, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tartu kinnisvarabüroos Kinnisvaraekspert maaklerina töötav Helina Elias ütles, et on paar korda Tallinnasse kolimisele mõelnud, kuid seni on teda takistanud pooleli olevad õpingud. 'Aga kui kooli lõpetan, siis proovin küll Tallinna minna,' kinnitas ta. 'Usun, et Tallinna palgad on hoopis midagi muud.'

Statistikaameti andmetel teenis töötaja Tallinnas eelmise aasta lõpul keskmiselt 1255 krooni rohkem kui sama ameti pidaja mujal Eestis. Veel mullu sügisel oli Tallinna ja Eesti keskmise palga vahe 1084 krooni.

Müügimehed ja sekretärid soovivad Tallinnas palka alates 5000 kroonist, ütles enam kui 6000 inimesele tööd otsiva personaliotsingufirma M-Partner tegevdirektor Aivar Pehme. Mujal Eestis algavad neile kohtadele kandideerijate palgasoovid 2000 kroonist. Keskastmejuhid küsivad Tallinnas palka alates 7000, mujal Eestis aga alates 4500 kroonist.

Pehme sõnul on palgavahe kasvamise põhjus suurem tööpuudus väljaspool Tallinna. 'Mujal Eestis on inimesed suurema tööpuuduse tõttu nõus ennast odavamalt müüma,' lausus ta.

Ka Eesti Ühispanga personaliosakonna juhataja Külli Peet märkis, et Tallinnast väljaspool nõustuvad inimesed vabatahtlikult väiksema palgaga. 'See võib tunduda küünilise jutuna, aga ei ole ju mõtet rohkem maksta, kui ollakse väiksema palgaga nõus,' lausus ta.

Peet põhjendas palgavahet ka Tallinna kõrgema elukallidusega ja tööülesannete erinevusega.

Statistikaameti Lõuna-Eesti statistikabüroo juhataja Rein Rosenthali sõnul ei saa elukallidusega palgavahet põhjendada, sest Tallinnas ja mujal Eestis on hinnad peaaegu samad.

Hetkel kuum