Ülo Toomsalu • 3. mai 2000 kell 6:06

Riigikogu nõuab Sõralt Venseli-loo tagamaade avaldamist

Riigikogu liikmed nõuavad Eesti Panga nõukogu esimehelt Mart Sõrgilt aru Eesti Panga esimeheks nimetatud Vello Venseli ootamatu loobumise asjaolude kohta, kirjutab Postimees.

Seitsme parlamendisaadiku arupärimise riigikogu esimehele Toomas Savile üle andnud rahanduskomisjoni aseesimees Jaanus Männik (Rahvaliit) ütles, et Eesti Panga nõukogu ja selle esimees ignoreerisid Venseli ootamatut sammu - viimasel hetkel kohast loobumist - väitega, et neil puudub vähimgi info. Eesti Panga nõukogu esimees ise siirdus olukorras selgust nõutamata väliskomandeeringusse.

'Veelgi enam, panga tegevjuhtkond koos nüüd juba endise presidendiga on nõukogu ainupädevust kommenteerimas, kuulutades Venseli loobumise Eesti Panka mittepuutuvaks,' kirjutavad arupärijad oma küsimuste ajendeid selgitades.

Sõrgil tuleb vastata, millised olid panga nõukogus põhiargumendid Venseli poolt ja Vahur Krafti vastu, mis ringkonnis on presidendivahetus tekitanud tõrjuvat suhtumist ning kes ja kuidas oli nõukogus kursis või osales uue presidendi ametisse asumise üksikasjus.

Arupärijad küsivad Sõrgilt selgitust ka riikliku Optiva Panga äsja avalikustatud müügitehingu ajastamise ja hinna kohta ning tõmbavad seoseid Eesti Panga presidenditooli ümber keerelnud segaduste, rahandusminister Siim Kallase kommentaaride ja nn 10 miljoni dollari afääri vahel.

Mart Laar ütles eile Postimehele, et ka tema hinnangul on Eesti Panga nõukogu toimunu eest vastutav.

'Ma ei tahaks hakata selles kurvas ja kahetsusväärses juhtumis tagantjärele süüdlasi otsima,' sõnas ta. 'See on õpetus edaspidiseks. Ent mis seal salata, ka mulle tundub - võib-olla mitte nii karmis toonis öelduna -, et Eesti Panga nõukogul on siin oma vastutus olemas.'

Millised põhjused võisid lisaks ametliku seletuse kohasele tervise halvenemisele Venselit loobumisele mõjutada, ei soovinud Laar spekuleerida.

Hetkel kuum