Ülo Toomsalu • 5. mai 2000 kell 5:53

Saatekeskuse erastamine peaks tooma hinnalanguse

Erastamisagentuur kuulutas nädala alguses välja Eesti Ringhäälingu Saatekeskuse ASi vähemusaktsiate erastamise, millest tele- ja raadiokanalite juhid ootavad keskuse seniste ülikallite rendihindade alanemist, kirjutab Postimees.

'Seni on saatekeskus väga julmalt ära kasutanud oma monopoolsest seisundit ja on seetõttu tihti oma klientidele määranud ülikõrgeid hindu,' rääkis Kanal 2 juhatuse esimees Kris Taska. 'Praegusest halvemaks olukord enam muutuda ei saa ja meie loodame igati, et tänu uuele osanikule hinnad langevad, sest nii karmilt kui riik ei oskaks kliente nöörida ükski kapitalist,' lisas Taska.

Eesti Raadio peadirektori Ain Saarna sõnul on mõne aasta tagune olukord, kus raadio eelarvest kolmandik läks saatekeskusele tasumiseks, ebanormaalne ning kui selline hinnapoliitika jätkub, kaaluvad mõned raadiojaamad kindlasti oma saatemastide rajamist, mis tuleb neile kokkuvõttes odavam.

Saarna arvates on väga oluline ka see, et riik ei annaks erastajale läbirääkimiste käigus lubadust pikaajalise monopoli jätkumiseks, sest saatekeskuse kõrvale peaks tema hinnangul kindlasti tekkima sama teenust pakkuv konkurent, mis muudaks ka seniseid hindu.

TV1 presidendi Rait Killandi teeb ettevaatlikuks see, et saatekeskus võib erastamise käigus sattuda ühe huvirühma võimu alla, mis võib kaugemas tulevikus praeguse monopoolse seisundi tõttu teha mitme tele- või raadiokanali eksisteerimise võimatuks.

Hetkel kuum