Ülo Toomsalu • 8. mai 2000 kell 5:55

Reformierakonna soosik presidendi kohale on Toomas Savi

Reformierakond algatas Eestis uudse erakonnasisese presidendivalimise eelkampaania, kuigi näeb esikandidaadina 2001. aasta presidendivalimistel ikkagi riigikogu esimeest Toomas Savi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Reformierakonna eilse kongressiga algas nelja erakonna liikme - Toomas Savi, justiitsminister Märt Raski, rahandusminister Siim Kallase ja riigikogu liikme Toomas Vilosiuse - erakonnasisene võistlus presidendikandidaadi koha eest.

'Olla poolteist aastat üksi presidendikandidaat, see tähendab endale ise lõpp peale teha,' lausus Savi. 'Praeguse lahendusega olen aga rahul ja see avab uue lehekülje taasiseseisvunud Eesti poliitikas, kus finaalile eelneb eelüritus ehk erakonnasisesed eelvalimised.'

Savi heitis vihjamisi erakonnakaaslastele ette, et kandidaate üles seades ei räägitud läbi nende inimeste endiga. 'Nüüd peame kohtadel käima hakkama ja meil on kaasas presidendikandidaadi mandaat, mis tõstab vastutust,' ütles Savi, kes eile esimest korda avalikult tunnistas, et on valmis presidendiks kandideerima.

Kallase sõnul tingis Reformierakonna algatuse osa erakonna liikmete soov käia kindel presidendikandidaat välja juba eilsel kongressil ehk poolteist aastat enne presidendivalimisi.

'Esialgne idee oli üks ja lõplik kandidaat nüüd välja käia, kuid ühele inimesele oleks see olnud liiga suur koormus,' ütles erakonna esimees Kallas. 'Eks üks kandidaat on muidugi kõige tõenäolisem,' viitas Kallas Savile.

Raski sõnul võtab ta eelvalimisi ja ka oma kandideerimist tõsiselt. 'See pole Endla teatri jant, vaid riigiõiguslik areng,' ütles Rask. Ta kuulus nende hulka, kes toetas ideed, et presidendikandidaadid peab üles seadma erakonna kongress ning kandidaate peab olema rohkem kui üks.

Raski sõnul aitaks eelvalimiste kampaania minna tulevikus üle presidendi otsevalimistele. 'Rahvavõim peab olulisemaks muutuma ja olen tänulik, et saan selles kaasa mängida,' ütles Rask. Ühtlasi ootab ta, kuidas teised erakonnad algatusele reageerivad.

'Mõõdukad tahaks otsevalimisi juba järgmisel aastal, kuid minu meelest pole Eesti erakonnastumise aste ja poliitiline areng veel sealmaal, kuid 2006. aastal võiks presidendi otsevalimine juba tulla,' lausus Rask.

Hetkel kuum