Ülo Toomsalu • 9. mai 2000 kell 5:54

Liba-Ericssonid Eesti turul

Juba vähemalt poolteist kuud pakuvad põrandaalused mobiiltelefonide meistrid Ericssoni libataskutelefone, mis on kokku pandud Eestis, väidetavalt siit Elcoteqi tehasest varastatud detailide põhjal, kirjutab Postimees.

Veel eile seisis Eesti suuremates kuulutustelehtedes hulk müügikuulutusi, mis pakkusid paari tuhande krooni eest Ericssoni mobiiltelefoni T10, millel on kallima ja omadustelt parema telefonimudeli T18 funktsioonid.

'Sellel telefonil saate numbreid oma häälega valida, seda võimalust ametlikult T10 mudelil ei ole,' reklaamis Postimehele ajalehes Kuldne Börs libatelefoni müüv venelane, kes ise end Nooreks Tehnikuks nimetas. 'See on täiesti puhas, uhiuus telefon, Eestis kusagil arvel ei ole ja mingit probleemi ei teki, inimesed muudkui tellivad mult neid, keegi pole veel tagasi helistanud. Tahate ka?'

EMT Simpel-numbrit müügikuulutuses kasutava venelase sõnul paneb ta telefonid ise tagavaraosadest kokku. 'Mul on Ericssoni originaalprogramm, millega häkerdan T10 mudeli menüü võimsamaks,' lausus 2400 krooniga oma toodangut müüv Noor Tehnik. Kui Postimees tehnikult telefonile garantiid küsis, ütles too: 'Mina panen neid tükkidest kokku, mõelge ise, kust ma need dokumendid peaksin saama.'

Ericsson Eesti ASi turundusjuhi Kristina Uusi sõnul pole häälvalimisega Ericsson T10t olemas. 'Selline mudel ei kuulu Ericssoni toodete hulka,' ütles Uus. 'See on fakt ja seetõttu ei vastuta meie ka sellise telefoni turvalisuse eest.'

Postimeest nõustanud mobiiltelefonide müügiesindajate väitel on juba ammu avalikuks saladuseks, et mustal turul müüdavad häälvalimisega Ericsson T10 mudelid on kokku pandud ja võimsamaks tehtud siinsamas Eestis, põrandaalustes töökodades.

'Enamik selle osadest varastatakse ja tuuakse salaja välja Lasnamäel asuvast Elcoteqi tehasest, mis paneb Ericssoni alltöövõtjana kokku nii T10 kui T18 mudeleid,' selgitas nime avalikustamisest keeldunud Eesti ühe mobiiltelefoniäri tehnik.

'Detailid viiakse näiteks mõnes Lasnamäe keldris ametlikult mobiilide remondiga tegelevale tehnikule, kes jupid kokku paneb. Nii sünnibki Eesti oma hübriid-Ericsson, mida ametlikult pole kunagi toodetud ega hakatagi tootma.'

Telefonimüüjate väiteid kinnitab fakt, et Tallinna Ida politseiosakonna ametnikud on tabanud hulga Elcoteqi töötajaid, kes on tahtnud tehasest salaja välja tuua Ericssoni T10 ja T18 mudelite detaile. Osad on leitud akulaadijatesse ja raadiotesse spetsiaalselt ehitatud peidikutest, sest tööpäeva lõpus läbivad kõik Elcoteqi töölised tehase väravas range kontrolli. 'Oleme tõesti algatanud hulga kriminaalasju, millest mõned peaksid ka lähiajal kohtusse jõudma, kuid rohkem ei saa me eeluurimise huvides Elcoteqi teemat kommenteerida,' selgitas Ida politseiosakonna kriminaalpolitsei ülemkomissar Aivar Krusta eile Postimehele.

Hetkel kuum