Ülo Toomsalu • 9. mai 2000 kell 6:09

Silja Line murdis meremeeste streigi

Tallinna-Helsingi liinil sõitva kiirlaeva SuperSeacat Four"i eestlastest meekonnaliikmete palgatingimustes kokkuleppimise õigust nõudva Soome meremeeste ametiühingu streigist hoolimata suutis Silja Line oma alused eile teele saata, kirjutab Postimees.

Kell kolm pärastlõunal alanud streik suutis laevaliikluse igapäevarutiini rööpast siiski niivõrd välja lüüa, et Silja Line"ile kuuluva Finnjeti pardal Tallinna-reisi alustanud 900 reisija oletatav saabumisaeg nihkus tavapärasest kellajast tunni ja veerandi võrra edasi.

Poolteist tundi sõiduplaanis ettenähtust hiljem väljus Helsingi sadamast ka Stockholmi suunduv Silja Serenade, kelle streikivast töötajaskonnast osa asendas laevakompanii aluse teise vahetuse liikmetega. Hilinemisega väljus ka Soome meremeeste ametiühingu streigi poolt ähvardatud kolmas laev, Turu-Stockholmi liinil sõitev Silja Europe, mille pardalt marssis enne sõidu algust maha sadakond streikivat ametiühingulast. Finnjeti, Serenade ja Europe"i reisijate orienteeruvaks koguarvuks oli 4000.

Soome telekanali YLE 1 uudistesaatele antud usutluses lausus Soome meremeeste ametiühingu esimees Per-Erik Nelin Stockholmi poole suunduva Serenade"i taustal, et Silja Line võttis endale osaliselt komplekteeritud meeskonnaga laeva välja saates suure riski. 'Võitlus siiski alles algab,' vastas Nelin küsimusele ametiühingute edasiste kavade kohta, soovimata siiski detailidesse laskuda.

Silja Line"iga seotud Sea Containers Ltd-le kuuluva SuperSeaCat Fouri eestlastest töötajad tegid eile aga avalikkusele avalduse, mille kohaselt pole nemad Soome meremeeste ametiühingut kunagi palunud oma õiguste eest seista.

'Me oleme veendunud, et Soome ametiühingute aktsiooni ei algatatud meie parimaid huve silmas pidades, kuna nende tegevus kahjustab meie olukorda,' seisis 16 allkirjaga avalduses.

Itaalia lipu all seilaval kiirlaeval teenindava personalina töötavate eestlaste töölepingud on sõlmitud kooskõlas Itaalia seadustega, Soome meremeeste ametiühingu nõudmine leppida kokku eestlaste töötasus on nendega aga vastuolus.

Hetkel kuum